Retro9

Malaysian Indie Band Resource

Malaysia Indie Band Info

Thanks Korang!

Thanks korang singgah blog R E T R O 9,soo kiteorang galakan korang untuk subscribe sebagai mail reader,supaya korang tak terlepas info-info yang terbaru dari kami.KLIK SINIuntuk subcribe,jgn lupa untuk verify e-mail ok!

RETRO9 CREW

Korang Ade Info?

Korang ade info?nak share ngan Retro9 dan orang lain? hantarkan ke mayoegg@gmail.com ataw buzz kami di Myspace kami

RETRO9 CREW

Retro9

Salam semua,

Uhh dah lama tak letak infi disini sejak beberapa bulan kot yang lalu..actually retro9 tak mati cam tuh jek cuma beberapa dari kami sangat sibuk dan kami mempunyai rancangan baru untuk Retro9 .. kepada yg baru jumpa site nie sila laa subscribe tok info2 yang baru..coz mayo sedang membuat sesuatu yang baru.

Harap korang bersabar yer..heheh see u guys later..

-Retro9-

Clik Here to subcribe as a mail reader!
Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Selamat Pagi Gadis, brand new band



Mereka bertemu melalui medium internet spt fs & ym.
Kedengaran kelaka kan? tapi hakikatnye, ini realiti.
Mereka telah pun berjaya merekod beberapa lagu untuk dinilai oleh para peminat muzik.
Dianggotai 5 line up dgn vox seorang gadis cumel, SELAMAT PAGI GADIS membawa irama yang agak enak kedengaran. Seperti yang tertulis di myspace mereka :

[P]ost-punk + [A]lternatives + [G]arage + [I]ndie = PAGI

Ingin dengar single terbaru mereka yang bertajuk "Waktu indah dahulu" ?
Layarila Selamat Pagi Gadis
Dijamin anda terpikat :D

Ingin mereka bermain di gig anda?
Email : selamatpagigadis@gmail.com
No.Tel :
Apit : +60123641076
Nabil : +60175042264


Clik Here to subcribe as a mail reader!

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

merkmaid - one last kiss

Pernah dengar tentang band MERKMAID? Band yang memperjuangkan irama rock,experimental & rock ni aktif menyertai gig di sekitar JB & KL. Khabarnya, mereka bakal beraksi di Melaka, Oktober nanti. Kini mereka dalam proses recording lagu untuk sajian anda. Nak cari diorang untuk gig ?
Email: merkmaidmusic@yahoo.com
Mobile: Ijan +60127513828 | Faiz +60173171713
Ini adalah sedikit info tentang band ini yang dipetik dari myspace mereka ..

We are MERKMAID is a band comes from lovely land called Malaysia, city of Batu Pahat Johore, Malacca Historial City and Terengganu Darul Iman. Which officially formed at the end of 2006, we’ve played Post Rock/Post Hardcore/ Screamo band with a spread of catchy melodic vocals. At the time, we consisted of only three band members, named Ijan PM the frontman (guitar/vocals), Faiz from malacca (bassist), and Adek as a (drummer). But as the time we’re slowly pass we change our formation because our drummer Adek had another commitment that need to quit from this band. After a while we have change our new formation, we have six line up Ijan (vocals/screamo), Ery (backup screams), Faiz (rhythm guitar), Asyraf (lead guitar), Fuad (bass) and Qayum as a drummer. MERKMAID is " Penduyung Malaya ". We will continue to rock your world, keep on rocking and we’ll never give up till we reach the end. Wait and see!




Nak dengar lagu mereka ? Click Merkmaid untuk info lanjut.
Nak tengok mereka beraksi ? Lihat flyer yang tertera.
Mereka akan beraksi di show di JB bersama Couple, Bunkface dan banyak lagi seperti yang tertera dalam flyer dibawah ini



Clik Here to subcribe as a mail reader!

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

PENJELASAN DARI JOE KID-CARBURETOR DUNG

PENJELASAN DARI JOE KID-CARBURETOR DUNG

Friends all, kami semua OK (Alak ada benjol sikit kat dahi). kami perlu berterima kasih pada pemuda-pemuda AMK (Angkatan Pemuda Keadilan - t-shirt biru) yang rata-rata marah tapi masih cuba sedaya-upaya menyelamatkan kami dari segerombolan pemuda-pemuda berbaju merah yang memang ready to rip us apart. With the help of AMK, we all managed to sneak out of the stadium (separately) after about 20 minutes being under siege.

The problem here is our song “Mari Nyanyi Menjilat”. Macam biasa, Alak did his exposing his underwear thing and of course dalam situasi panas tentang “liwat-meliwat” sekarang, aku rasa that gesture was misunderstood by the people there.

Some reports I saw also misquoted the title as “Liwat” instead of “Jilat”, so if some bloggers made the mistake, I’m sure a lot of the people in the stadium misunderstood too. So many took umbrage lah, thinking that we were making fun of Anwar. Actually I even explained to the crowd the gist of the song before we played it.

The thing is aku rasa Alak was in his “auto-pilot” mode. We have been playing that song for a long time and to a lot of people for years already and Alak have always been doing that to heighten the “satire”. The kids in the scene would get the joke all the time but we can’t expect the same from the public. That’s our mistake.

Anyways, apart from the guys in AMK, we also must thank Tom (Skitzofrenia) who shielded Alak from a lot blows, and in the process also got some benjol-benjol. Much thanks to Mad Yus (Apparatus), Poodien, Mirdza (Relationsheep), Black and many more who were there and helped out.

BTW; Mari Nyanyi Menjilat (not Mari Belajar Menjilat, as Malay Mail wrote) is about integrity or the lack of it; the mother of corruption…

Tolong sebarkan!!



Clik Here to subcribe as a mail reader!

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

The Wknd - Indiependent TV


Sudah lama tidak mengupdatedkan info kat Retro9 ni..harap maap la semua sbb kami agak busy dan banyak kerja yang nak dibuat.

Soo kami ada dapat e-mail tentang The Wknd.Ape tu The Wknd?ianya sebuah site yang memaparkan online music dan interview dari local indie scene songwriter dan singer.Soo nie Qoute dari mail tersebut

The Weekend Sessions, a weekly online music and interview show that brings you closer to the forefront of the fast-growing Malaysian music scene.
From independent singer-songwriters to big-name bands, hear what inspires, tickles, and makes these emerging songsters tick and talk.

So basically viewers can watch video performances and an interview with the musician


Soo ape tunggu lagi jom ushar..sekarang nie dah sampai sesion 2 bersama dengan Otam

Session List :

Session #1 (27/6)
Azmyl Yunor (http://www.myspace.com/azmylyunor)
Session #2 (4/7)
Otam (http://www.myspace.com/otamandnovak)
Session #3 (11/7)
Estrella (http://www.myspace.com/estrellaband)
Session #4 (18/7)
Paolo Delfino (http://www.myspace.com/paolodelfino)
Session #5 (25/7)
Meor (http://www.pestajiwa.net)


Clik Here to subcribe as a mail reader!

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Another Free Show For All

Free show untuk korang semua di 1 Utama beb..ushar flyers dibawah..


























Clik Here to subcribe as a mail reader!

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!