Retro9

Malaysian Indie Band Resource

Malaysia Indie Band Info

Thanks Korang!

Thanks korang singgah blog R E T R O 9,soo kiteorang galakan korang untuk subscribe sebagai mail reader,supaya korang tak terlepas info-info yang terbaru dari kami.KLIK SINIuntuk subcribe,jgn lupa untuk verify e-mail ok!

RETRO9 CREW

Korang Ade Info?

Korang ade info?nak share ngan Retro9 dan orang lain? hantarkan ke mayoegg@gmail.com ataw buzz kami di Myspace kami

RETRO9 CREW

Sehari Bersama Gig DIBATALKAN!


GIG INI TELAH DIBATALKAN!!
HARAP MAKLUMAT!

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Wajib beli!Estrella Album!

Series aku katakan nie album wajib korang beli.Estrella sekarang sudah mendapat tempat kat hati peminat-peminat mereka heheh!!

Estrella kini dibawah label Laguna Records.Dalam album dowang terdapat lagu :
  • Stay
  • Some Space
  • Ternyata
  • My Morning
  • Fooloish Sense
  • Keepsake
  • Take It Slow
  • Heaver
  • Masih
  • It's You
Harga album dowang murah je RM29.90 korang leh dapatkan secara online di www.store.laguna-records.com or towers recods ,music lands di shah alam.

Wajid di beli album siyess best kiteorang ckp!Kat sini kami letakkan jugak beberapa lirik lagu depa
ok.

TERNYATA- ESTRELLA

Aku lihat dia pandangan pertama
Ternyata indah
Senyuman, Liriknya
Ku ingin dia, saat pertama
Berjumpa, dengannya
Membuat ku gelisah

Waktu berlalu hari demi hari
Hati ku dambakannya
Untuk bercinta lagi




TAKE IT SLOW - ESTRELLA

I will keep you waiting, until you say something
Baby don’t be hating, I’m just doing my thing
No no no no, can you fill me in

Can I get your number; I will be your shelter
Through the rain and thunder, break your heart I’ll never
Love, I’ll promise you forever

Maybe we can take it slow
I could show you what you’ve been waiting for
Maybe we can take it slow
Just let me show you what you’ve been waiting for

Sinking in each other, we will be together
Lacing up my fingers, saving all my kisses for you, baby
You’re all that I need and you’ve got me thinking, if


STAY- ESTRELLA

Sounds straight from the twilight
Has me up all night I can’t
Fall asleep coz I keep thinking of you
And I saw a shadow, outside my window
And it’s you!

All my sorrows flew away,
Hush keep quiet hear me say
I don’t ever want you to go
Please stay

With the moonlight dancing free
And there’s no one but you and me
There’s no reason to go away
Please stay

Making up a story
It’s the way you’re looking at me
If you think that this is funny
It’s just you

Try and think about it
If your heart is closed don’t lock it
Put your keys back in your pocket, think this through

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Sehari Bersama


Sehari Bersama yaaaa 3 May nie dah dekat dah...
so korang tunggu apa lagik ambik la kesempatan ini tok pi tgk .

Aiseyh ada aja prob kami x dpt pergi Estrella disana hayaa.Pada korang yang nak gi korang leh dapatkan ticket sekarang haraga presala die kalo x silap rm14 kot.

X brape sure la tapi korang leh contact Zam o Zone untuk pertanyaan lanjut ok.A lot of there la antaranya Couple, Bittersweet, Estrella, Kid n Xera, Bunkface

jualan tiket pre sale berharge RM 14 DI PINTU SEBANYAK RM 18 Untuk tempahan tiket korang leh bankin duit tiket korang ke akaun 162106689083(maybank)-safirul zamani… Untuk maklumat lanjut korang leh kol di talian 017-2060589 (sila simpan resit bank sebagai bukti dan bawak ketika gig berlangsung untuk masuk) p/s :kepada sesiapa yg naek kenderaan awam..korang bule berenti di stesen lrt masjid jamek ataw korang leh berenti di stesen star plaza rakyat~!!pade naek bas korang leh berenti di myden or stesen bas pudu..~!!!ONE CAFE hanya di kawasan itu..!!! sebelah masjid jamek stesen ~!!!



Soo pada mereka yang nak dtg,dtg awal memeriahkan lagik wokeyh!!chow sin yie...

Pada korang jom subcribe,koran gleh terus dapat info kami melalui mail aje..add kami di Myspace ok!

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Kami Support Kampen "United Peace No Fuck"


Kami di Retro9 menyokong penuh kampen ni "UNITE! PEACE NO FUCK"
dalam hidup nak bereskperimentasi nie tak perlu la nak fuck mana-mana pihak walaupon korang rasa korang cukup bagus..korang mesti paham knapa kempen nie dibuat!pada yang tak paham tuh selidik-selidik la mana mana lubang yang ada untuk korang carik apa sebenarnya kampen ini

Pada korang semua jangan segan silu untuk memaparkan images kampen nie kat blog,myspace,friendster,facebook or mane-mane yang korang rase nak letak images nie sebagai tanda menyokong kampen ini..Antara rakan blog yang menyokong kampen nie Kampung Music dan rakan seperjuangan blog yang memperkenalkan band-band local

Tak perlulah nak memboikot mana-mana pihak okeyh..lagik satu kalo korang ade jumpa mana-mana blog yang memaparkan images kampen ni sila komen kat kami ok!!
Perjuangan Music Kita!

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Rabiyas

Salam..firstly kami nak mintak maaf la coz lambat sgt nak reviews crite-crite terbaru yer la agak busy nak exam nie macam-macam nak buat otak pon dan pening..didalam kekusutan itu kami terus mencari band-band akhirnya terjumpa dengan Rabiyas.

Rabiyas nie bermula dengan 3 orang je,yang cuba main musik tatkala masa lapang tanpa
Apex@Syafiq. Berlandaskan influence seperti Butterfinggers dan juga band2 indie dr luar spt The Strokes,Libertines, mereka saja berkongsi minat dalam muzik..then in june 2007,Apex join ktorg..kira sng ckp,Rabiyas ni benar-benar wujud sejak jun 2007

Nama Rabiyas sendiri diberikan oleh basist mereka Hadi, "mksudnya,lebih kurang ke arah kegilaan ke arah sesuatu...harap kami dpt berikan sesuatu dlm industri muzik malaysia di masa akn dtg.. :)"


Heheh Win2 seorang gadis?agak tertarik dengan itu kami pon terus la tanye kat Rabiyas nie..apesal win2 dulu pondan ke??hahah (main nak tekan jek ko nie mayo) "tp dia seyes bukan pondan weh...hahahahhadia wanita asli...huhu winwin tu sbnrnye syg hati si Nafis...ntah nape dia jd minat gila kt budak tuh..n now dah rasmi awek dia kot..hehehesume lirik dlm lagu tuh mmg ttg dia..hehehehehe" wahhh bereksperimentasi dengan awek sendiri bagus..Nafis maap ahehehh

Rabiyas demo punya pasal korang dah rilis demo kan??leh kasi info pasal demo tuh??dari segi lagu,lirik(sape cipta)ngan cam mane nak dapatkan?? "owh...ok2...ktorg ks tau skarang gak..hehehe demo tuh title simple..YEAH!!! membayangkan ktorang enjoy masa siapkan demo tuh... time ramadhan lak tu...eheheheheh nasib baik ktorg dpt sound engineer yg sng cite...
AG n Dukegong HUJAN...thx kt diorg...lagu dan lirik sumenye hasil dr idea gitar utama,nafis...
dia setelkan,then ktorang discuss balik ttg melodi.. so sume bergantung dr dia lah..
demo ktorang slalu jual time gig..klu nk pos bole,tp skarang sume bz gila..so xdpt nk tunaikan pmintaan korg la...sori pd yg mntk pos tp xsmpai2...heheheheh korang dtg la gig,confirm demo ada...da bli demo,leh sing along ngn ktorg skali..br meriah beb..hehehe"

setakat nie korang dah ade bape lagu?? "owh..rahsia beb....mcm korg dgr kt page,de 2 je..
dlm demo,ade 4..so nk dgr lg dua tu,bli demo la..cm xpaham lak..hikhik
tp klu nak dgr yg laen2,dtg gig beb.....hehehehehe.. bkn mahal pn tket...xsmpai 50 hengget..heheh"











kenanngan manis korang dan kenagan pahit korang bersama rabiyas mesti semua orang mau taw punya? "owh...cmne ek..xtpkir la bnda2 cmni...tp klu nak kata manis,bila crowd enjoy ktorg pform..tu mmg ktorg apie gila...hahahaklu pahit tu,klu crowd duduk n xnjoy ktorg pform...
sedeyh gila beb...huhu"

apa yang korang mahukan dalam musik korang?? "benda ni sume tpulang pada lead kami...
sumenye idea dia...lagipun ktorang masih study..so xleh nak push sgt dlm muzik..
melainkan apex.dia da sambung bisnes bapak dia...hehehehehe pe yg penting,ktorang enjoy apa yg ktorg wat dlm muzik, and crowd pn enjoy ape yg ktorg sampaikan..
br gempak...."

ape pendapat rabiyas sendiri bile ade band2 ambik bende2 terlarang sebelom show?? " weh..gila pe..tak payah kot...tak perlu..bikin cenget otak je...huahuahua tp tpulang la pd individu...da tau benda tu dilarang,gi ambik watpe...sendiri pikir,...tp harap maklum...RABIYAS CLEAN melainkan DUNHILL 14 je....pow rokok pn rabiyas amalkan..so klu korg lepak ngan ktorang,
lagi baek korg simpan,jgn tunjuk lagak,letak atas meja..nanti tau2,si apex kuar ayat,OKOK SBATANG!!!hahahaha...." (samalah ngan mayo cilakak..abis rokok)

pandangan&harapan korang utk "local scene" kita "owh..da macam m.nasir aku ni korang soal...hehehe(agagaggaga..skali skala takpa) ape yg ktorg harap,sume orang kt m'sia nih bukak mata n minda..jgn benci or kutuk sesuatu band tanpa kenal diorang..pada ahli muzik kt m'sia,jgn marah lagu indon byk dputarkan kt m'sia..diorg mmg bagus..tp kita perlu cipta lagu yg lg hebat dr diorang..so sume kena unite lah...ape sound pn,kita kne support each other..br jd gempak..
tengok macam band second combat n hujan..diorang xbyk bsuara,tapi da pon ke luar negara...
biar diam,tapi berisi..cipta sesuatu yg lagi baik dr material luar,bukan blame material luar..
huhu...conclusion,support each other..br bole jadi hebat..."

"pada korang yg lum kenal,harap try dgr dulu karya ktorang..dapatkan stuff2 kami d setiap gig..
xmahal beb..kami xpaksa korang mnat rabiyas,tapi ktorg harap korg dgr lagu kami,n dtg dlu d gig2 kami...then br nilai...kritikan membina dperlukan,bukan kritikan membabi buta...
penting tuh...."

pape nak contact,juz log on kt www. myspace. com/rabiyasyeah or
contact terus manager kami di http://www. myspace. com/eimorizuka

thx pada korang sbb sudi temubual kami..
kami berbesar hati dapat bersoal jawab ngan anda sume..
thx so much..
support our locals!!

dr mira(manager)
nafis
hadi
azrul
shafiq

thx...

Rabiyas



Trimas Rabiyas coz layan kpale otak senget kami ok..harap bukan stakat ini aje pertumuan ini maybe korang ade info baru inform2 la kami okeyh!kalo korang nak info terus ke mail korang klik sini dan jgn lupa add kami di myspace klik sini tok add

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Hujan di FUCK?

Mereka di FUCK??

Kami dengar Hujan kne Fuck kat gigs yang mereka main baru-baru nie knape??ape kes??Setiap mende yang terjadi mesti ade sebabnye..

Knape jadi macam nie??kami mmg xnak komen lebih-lebih kang kami pulak kne FUCK ngan orang..dan kami dengar lagik mereka hanya main 1 lagu saje kat gig tuh??

Mesti korang nak taw ape sebenarnye terjadi??ape Hujan dan wat kat crowd??kami bukan nak

burukkan Hujan,dan tidak dinafikan semua crew-crew kami gilakan Hujan..Kami wat post nie nak kasi korang peluang tok luahkan/pendapat/cerita sebenar disebalik apa yang terjadi pada



Hujan nie??mmg kami xnak ckp ape-ape!!ape yang kiteorang leh ckpkan kat sini korang pikir dan tinggalkan komen korang kat bawah nie ...

Kami takkan delete komen-komen, korang semua orang boleh bekritik maybe ade jawapan nye kat korang silakan..

p/s: cam mana leh jadi cam nie??penin-pening..crowd-crowd JB maybe korang ade jawapannye kot??

TINGGALKAN KOMEN KORANG KLIK SINI!!


Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Album baru Couple?

Couple nak kuarkan album baru??cam gitulah kedengaranya 2 hari lepas kami dapat email yang menyatakan Couple bakal mengeluarkan album baru yang yang mungkin dipanggil Teenage Dics Fantastic


Nie aku forwardkan email yang kami dapat tuh okiss..sama-sama kita nantikan kemunculanya.

We’d like to thank all of you who’ve been asking us about what we’re up to and when our next album’s gonna come out. After a few months sporadically laying down the basic tracks for our next album during the weekends that we’re free to do so, we’re quite excited to announce that the album is more than 50% done (recording-wise), and hopefully we can get it done and release it by July or August this year.

At the moment, we’re thinking of calling the album "Teenage Disc Fantastic". And starting from today, we’ll be slowly posting demos, works-in-progress, rough mixes, or even outtakes of songs that we’re thinking of including in the album. Whenever we think there’s something decent for you guys to check out, we’ll put it up. Promise!

So do come and visit our profile at Reverbnation and Myspace (www.myspace.com/couple) if you have the time once in a while to check out the new goodies that we’ll be posting. And of course, we’d love to know what you think of the tunes. Just bear in mind that the stuff we’ll be posting are not final versions of the songs, they’ll mostly be either demos or works-in-progress. But we’ve always believed that it’s the tunes that matter, not so much the fancy recording. So, hope you’ll enjoy them


Hope korang jgn lupa untuk tinggalkan komen korang kat blog kami nie..dan jgn lupa untuk add kami di Myspace dan subcribe sebagai penerima manfaat berita-berita Retro9 terus ke mail korang untuk add Retro9 klik sini dan untuk subcribe klik sini.Trimas korang terus support local scene kita.



Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

ROTI Bakar+Kaya

Kalo petang-petang mendapat roti bakar+mentega+kaya perghh superb sedap seyh..tapi kali nie bukan nak cite pasal makanan but ade gak la sangkot paut ngan makanan.

Roti makanan kita untuk hari ini.Band Roti nie ditubuhkan pada akhir 2007 yang terdiri daripada :


  • Alip - Vokalis
  • Am - Guitar
  • Jimbo - Keyboard
  • Amin - Violin
  • Api(panasnyer) - Bass
  • Bintang - Drummer
  • Ecah - Manager
Kalo dilihatkan sekarang nie pelbagai nama band diletakan sebagai contoh yang menggunakan nama yang simple macam Nerdluck,Kabus,Hujan dan Konfrantasi. Roti juga membawa erti yang seperti mana korang asik makan roti jek?? "kitorg letak nama ROTI sebab orang senang ingat,unik. Cam Rotikn ada dalam piramid mkanan. ROTI gak salah 1 mknan harian kite. Jadi roti sinonim dgn lagu,cam ia mknan tok teliga la . Sedap didgr,kitorg nk mcm kt kedai mkn org lpk2 mkn ROTI sambil bual pasal ROTI." wahhh cam lepak kedai makan mesti order Roti telor ahahahha...

Kalo korang ke myspace Roti di myspace.com/bairotiband korang leh dengar 3 buah lagu antaranya "Hina, Gadis Akusteak dan Bosan" agak tertarik dengan lagu Hina ianya seolah-olah dibuat untuk mereka-mereka yang selalu ditindas ataupon untuk mereka-mereka yang kaki hina?"hmm xla lagu hina 2 sebenarnye ekspresi(luahan) perasaan golongan bwh yg ditindas dihina oleh sesetgh individu. (org atasan)mcm dlm kehidupan seharian ade diskriminasi sesama manusia. jd diluahkn dlm lagu hina nie la " agak-agak kalo korang slalu kene tindas korang bagi-bagilah kaki menindas tuh dengar lagu Roti kompem ternganga sambil memengang Roti...

Ep mereka yang pertama masih lagi dalam pembikinan lagi kata mereka lagik Ep meraka itu bakal diriliskan padal awal bulan 5 nanti "lagu dlm ep tu terdiri drp BOSAN. HINA. ILUSTRASI MIMPI. RIMBA KONKRIT GADIS VERSI AKUSTIK. JD NNTIKNLA EP KAMI YG AKN KELUA XLAME LG N LEH DPT DI SETIAP GIG KAMI. Demo yg sedia ade ni kami guna laptop alat2 instrumen yg sedia ade kiranye kami record sendri" soo lepas nie maybe Retro9 leh wat contest untuk mereka-mereka yang nak Ep Roti??Amcam Ecah??heheh.Lagu hit depa stakt nie Bosan dan Ilustrasi Mimpi

Kenangan manis Roti apabila "1st gig kitorg ade crowd yg hafal lagu kitorg jerit nama ROTI. kitorg rasa terharu time 2 sbb kitorg baru lagi dlm scene nie. time record demo kitorg ramai2 ade skali wt demo termasuk manager kitorg. kira dr mula kitorg dh sama2. Dan sapot dr kawn2 kami yg xterhingga dr mula roti strt wt kami terharu." dan kenangan pahit diorang plak " time nk g gig ke @ g jamming kt studio kitorg naik kereta himpit2 ngn instrumen yg bsr2 nk g sna." lepas nie leh laa beli kreta besaw sikit hihiih..tumpang bai roti ka??

D.I.Y Mp3 From Retro9



"kepuasan dlm musik yg kitorg main. sedikit perubahan kelainan dlm scene independent . lbh memertabatkn bhasa musik yg versetail. kami jgk serapkn sedikit element kemelayuaan,alam sekitar ,isusemasa n kehidupan sebagai seorg insan itu yang kami mahukan dalam musik kami"


"bagus. mula memberi fedback yg positif dr org ramai yg dlu krg tau psl local scene kita nie. kiranye dh diterima ramai band indie pon smakin bertmbh merancak kn lg local scene kite" itulah pandangan mereka tentang local scene kita hari ini

ROTI @ UHS March Jamm GIG (WANGSA MAJU)



Nie pesanan dari Roti tok korang semua " pd pengemar music tnah air xkira indie ke ape ke
kami berharap agar menerima musik kami teruslah menyokong kami local scene kita. leh layari ms kami www. myspace. com/bairotiband dan jika berminat utk menjemput kami utk sebarang show bleh hubungi manager kami cik ecah di aisyahmontel@yahoo. com akhir kata

"MAKAN ROTI INGAT ROTI"

thnks pada retro9 kerna sudi tye soaln kt kami
nie sume jwbn dari kami ahli ROTI termsk manager kami

Sama Roti & Ecah,tok korang plak jgn lupa untuk komen Roti di blog ni kat bawah tuh dah ade port nak komen tinggalkan sebarang kesan untuk Roti dan jgn lupa add kami di mypsace klik sini untuk add dan klik sini untuk melanggan info dari Retro9

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

KL INDIEPENDENT FEST 2008

Kuala Lumpur Indiependent Festival 2008.

Sebelom tuh trimas kepada Azizul Hakim coz menerjah kami untuk beritahu berita ini kepada kami dan sudah menjadi tanggungjawab kami untuk menyebarkannye soo kami harap korang pon dapat menyerbarkan kepada band-band tempatan kita.

Soo nie peluang untuk band-band tempatan kita untuk meneruskan perjuangan mereka dalam industri music yang meraka ceburi, bantu mereka ,beli barangan mereka " support our local acts" kalo tak sapa lagik nak support band kita..

Mari-mari baca nie aku updatedkan untuk KL Indiependent Festival 2008 please forward kepada rakan-rakan tauladan dan band-band seluruh malaya :

KL INDEPENDENT BANDS FESTIVAL 08(PART 3)

we need bands for the show,especially talented new bands(hopefully we got lots of option),to gather with big bands in one show.we need u guys to send us your songs at gorockstargo@gmail.com and dont forget to add ROCKSTAR ENTERTAINMENT as your friend(the first one on the otherside orchestra's top friend)

this information is dedicated to those who never know about the existence of KL INDEPENDENT BANDS FESTIVAL.

1. The first KL INDEPENDENT BANDS FESTIVAL was held at titan club and distro(a club somewhere near klcc)in 06 its a two days event,3 sets and 21 acts.

bands performed for the show was:
FLOSSY,MISSING CHAPTER,I/AM RAIN/PINTU RINTANGAN API/ALOE IN THE BOTTLE,DEEPSET,BITTERSWEET,KUCHALANA,HEGYRA,
JEOPARDICE,POLARIS,DAMN DIRTY APES,MAN UNDER ZERO EFFORT,AKTA ANGKASA,THEY WILL KILL US ALL,APRIL,ODDITY,TELEBURY,PREDICATE NOT DEFINED,SGT.WEENER ARMS AND OUR FAV.SCREAMO BAND ELISSEBELLE TEARS

2. The second KL INDEPENDENT BANDS FESTIVAL was held at main stage by the lake at artport galeri/galeri seni shah alam LAST YEAR,07'

BANDS PERFORMED WAS:
ANALOG SIX,FREELOVE,THE RHAMAN,POLEYESTER EMBASSY(FROM BANDUNG),TELEPHONY DELIVERY,COMA,I QUIT ANTARTICA,CASSIUS VOLTAIRE....
RADIO FLYER,TEENAGE GLORY FOR THE WASTED,DEEPSET,HE LIBRA,THE OTHERSIDE ORCHESTRA,NOVELEA AND LAILAS LOUNGE

3 For this year,we r still selecting bands and u guys will get to play with a GOOD SOUND SYSTEMS.....some of the bands performing this year will get chance to be artists under our label.....chiowwwwww

WHEN SENDING SONGS,DONT FORGET TO LEAVE YOUR CONTACT NO AND YOUR BAND NAME

Sile forward ni kepada rakan-rakan korang dengan copy jek link title die soo senang la tak yah gado-gado nak copy paste banyak-banyak sampai lebam!!

Jangan lupa add kami di myspa klik sini untuk add kami dan jangan lupa untuk melanggan sebagai penerima maanfaat kami melalui emial, klik sini untuk melanggar. SEBAR-SEBARKAN!!!
Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

19 April Risilan Ep Kid&Xera

Kid&Xera bakal meriliskan ep mereka pada 19 April ini terdapat 5 buah lagu yang ade.Lagu-lagu yang terlibat(terlibat ko bedal) dalam ep nie :
  • Cinta X
  • By Me
  • Funky Wacky
  • Angel
  • Cerita Kita
Buat masa sekarang nie kalo korang nak dapatkan Ep Kid&Xera korang leh pergi ke gig-gis yang depa perform "Roll Call" kat MCPA hall pada 19 April nie gak kirenye korang orang pertama la kalo pergi terus rembat Ep Kid&Xera

Jangan rembat direct plak huluq mai rm10 aja hahaha..dan jgan lupa dengar Suria FM pada 18 April 2008 kol 11 malam-12 tengah malam sebab ade "Roll Call" promo dan band interviews soo korang gak leh menang pelbagai hadiah seperti Cd,T-Shirt dan Ticket..kat bawha flyerz "Roll Call" and leh check la frekuensi seksi suria fm ni :]
klik pada images tok besarkan!!
Dan jgan lupa untuk melanggan, klik sini untuk melanggan secara free dan add kami di Myspace klik sini tok add kami di myspace kamooo!! :]


Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Love As Arson?

Love As Arson sungguh sedap nama band nie sesedap lagunya juga!!Sebelum membentuk sebuah band yang dikenali sebagai Love As Arson mereka pernah perform dua buah band iaitu Aftermath and Grace Division asalnya meraka kawan satu kawasan tempat tinggal.

"Since aftermath lagi ialah muska,doni n syed...LAA was form dlm tahun 2006 rasanya...asalnya projek band je...then kitaorg decide nak teruskan je... " kate mereka line sekarang terdiri daripada :
  • Donny - Vocal
  • Muska - Guitar
  • Syuk - Bass
  • Bakri - Drum
"I ada dengar u all nyer songs kat amp. channelv. com/asarson.. lagu u all best laa.., nak tnye laa.. u all xda kuarkan lagu melayu ke?"tanye Teqah,crew Retro9 yang asik dok ngan Love As Arson heheheh apa pulak jawab mereka? "thanx for the compliment anyway..for now mmg takde terpikir lagi nak buat lagu malay....mayb one day kot ,one thing kitaorg leh cakap..mmg susah nak buat lirik malay hahahaa...xberbakat" jawapan yang supa dupa hebat,betol juga kalo takde bakat cam mane nak wat macam menari,kalo takde bakat menari cam mane nak menari yer tak?

"Kenapa u all choose rock??" bebel si Teqah nie lagik " kitaorg pun xlabelkan kitaorg rock...n dun mind apa org labelkan kitaorg...coz kitaorg start pun dari satu band hardcore..n maybe still ada lagi kedengaran influences itu....n yg penting kiteorg enjoy ngan music kitaorg dan we r hoping tat org leh terima kitaorg..."

Teqah terus membebel dengan soklanye "mane u all dpt inspirasi erk??" jawab Love As Arson plak "inspirasi itu dtg dari mana-mana...unlimited sources...lyrically mayb thru life xperiences..reading...n imagination huhu...utk compose song plak kitaorg dgr to band-band seperti funeral for a friend, further seems forever,circa survive...shaihulud n etc..."

Love As Arson juga slalu mempratikan diri kat sebuah studio di Kuantan,Pahang .Kalo sape-sape area pahang leh arrr ushar meraka jamming kalo nak taw studi mane gi la ke myspace dowang kat www.myspace.com/asarson . "so far alhamdulillah..ada jgak certain ppl yg leh terima kitaorg...n feedback yg kitaorg dpt after kitaorg realease our 1st full lenght cd agak memberangsangkan la...n sekarg kitaorg dlm proses utk mengeluarkan our 2nd full lenght cd n sperti biasa kita harap tat lbey ramai yg leh terima kitaorg n locally n even kat luar...hopefully leh perform kat luar ke...such as philipines ,thailand ke one day..." korang pon jangan lupa sokong terus Love As Arson dan industri muzik kita terutama "Local Scene" kita.




"Apew yang u all think bout our local band??".." waaaaaaahh..local band skrg dah semakin bagus...byk band indipendent yg bagus2....gigs pun dah byk skrg...studio rekording pun dah bagus....n skrg dah ada myspace so leh ar promo thru net je."

"Cam mane nnti we all or ppl nak contact u all??n demo u all ada di kua kan ??" "yes..kitaorg ada kluar kan our 1st full length cd (..and they fall for australis)" korang leh contact Love As Arson din myspace mereka iaitu di http://www.myspace.com/asarson ataupon direct contact di talian bukan 24 jam Afzal = 012-9579654 atau Doni = 017-9703529 ,jgn plak korang wat panggilan palsu plak..hahahha

Love As Arson-White Wings



What the 10 things dat we should noe bout LOVE as ARSON??
Answer :
  1. kitaorg from kemaman, terengganu
  2. sgt suka main game winning eleven(ade pencabar tak?? hehehe)
  3. salah sorg band mate dah pun mendirikan rumah tangga huhu(lepas nie leh le jempot kami pulak)
  4. 'Love Is Arson' adalah salah satu tajuk lagu band converge
  5. line up kitaorg 3 di trg 1 di kl n 1 di kuantan
  6. hahaha...tak tau dah apa lagi nak ckp :P
  7. ....
  8. ...
  9. ..
  10. .
"Ape harapan korang kat industri local music kiter??kitaorg harap tat mentality org2 kat malaysia ni lebih terbuka utk menerima band2 independent ni...tak kisah la diorg main music apa pun as long as diorg berbakat...n band2 indipendent perlu ada platform utk mengetengahkan agi music mereka....n mayb bole banyak kan lagi invite band2 besar n bagus utk datang perform ka malaysia...coz bayk bende yg kita bole blaja "

Ok guys that all for Love As Arson keep on visiting us kami akan updated kalo ade info tentang mereka ok,jangan lupa tinggalkan komen untuk Love As Arson di Retro9 yaa..lagik dua jgn lupa add kami di myspace,klik sini untuk add kami di myspace dan klik sini untuk mendapat info yang retro9 reviews direct ke mail korang tanpa was was!! :p

Reviews by,

klik kalo bran!!

Tqah RoWx.


Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Bila Tong Cat bermuzik

Bila Tong Cat berkarya semua pasti teruja..kerana tong cat boleh bermain muzik.Tapi nie berbeza kerana ianya telah bertukar ke nama english iaitu Paint Bucket.

Pada 2005, kurtTEEN (Abdul Rahman bin Zainan), and his KLCC collegemate, K-tone (Hasnol Ridhuan bin Sharudin), discovered they had a passion for music that went beyond the usual rounds of gigging and jamming sessions. Forming what was then known as kurtTEEN's Tail , kurtTEEN and K-tone, together with a few KLCC friends, started producing their own material, with the hopes of making a name for themselves in the Malaysian music scene. It was while jamming in Nilai during 2005 at Pumpkins Studios that they bumped into sharoll, who was there jamming (as bassist) with his band at that time, Emblank. Impressed with what he saw, K-tone challenged sharoll to a jamming showdown', after which they mutually decided to join forces, skills and creativity, to form their own band, and brand of music. Paint Bucket was officially born by the end of 2005, ready to take Malaysia by storm.
line-up :
PB 2005~2006 = kurtteen + k-tone + sharoll
PB 2007 = kurtteen + k-tone + mizal + zaki
PB 2008 = kurtteen(voice/guitar/computerize) + k-tone(drum/voice/percussion) + sharoll(bass) + mint(guitar/voice)
konsep melodi lebih ke alternative+grunge+punkrockkonsep dan liriknya lebih kepada hubungan manusia ngan Tuhan,manusia ngan family,manusia ngan kehidupan n manusia ngan manusia..

Paint Bucket adalah istilah bahasa inggeris kalo diterjemahkan dalam bahasa ibunda maka terhasil la Tong Cat yang bakal mewarnai rumah korang." paint bucket (tong cat) ni adlh kate sastera syok sndiri,ktorg ingin tong cat yg padat walaupn diketuk x brbunyi,ktorg xnk jd tong cat yg diketuk brbunyi kuat tp kosong.. ktorg bkn band penghibur atau sexy,ktorg nk motivate n mmberi pendengar cat utk mewarnai hidup dorg sndiri.." gitulah cerite mereka..

Yang best tentang Paint Bucket nie mereka semua berasal dari selatan "Gergasi Merah Kuning" Kurteen,Shahroll dan K-Tone dah bekerja cuma Mint masih meneruskan perjuangan sebagai seorang student yang baik hehhehe..

Paint Bucket baru je mengriliskan 1st demo mereka yang best tentang demo mereka nie full made in house heheh semua kerja-kerja penghasilan ini dibuat sendiri dari A-Z "ktorg wat kt umah je.. nk ke? bleh tp blanje ktorg rojak mee dlu.. hihik!" dan 4 mangkok cendol tok crew Retro9 heheh gile mee rojak kot depa niee..enak sungguh rasanya!.......

Hari demi hari,kritikan demi kritikan cam biase le orang-orang kat luar sane mesti dok pikir yang buruk aje bile skali pandang orang berkarya di label indiependent mesti pikir yang buruk aje sedangkan ramai yang educated ambik contoh terchantek la Loque-Butterfingers.. "pendapat ktorg,kite xde hak nk menilai sesape,yg ckp tu sume umpama "kumbang cantik brwarne-warni,namun tetap penggemar tahi,itulah lumrah hidup bende brnafas,menilai setiap kejadian"(cam lirik lagu ktorg Glow in the rain)" huyooo ayat mane tuh broo cam best jek .Sebut pasal lagu "Glow In The Rain" ade orang kate penyumbang suaranya seorang wanita??betol ke?? korang wat conclusion sendiri dengan dengar lagu nie okeyh!!mane?ala gi myspace mereka laa

"bg ktorg bahse dlm lagu ni bkn hot x hot,mmng lagu2 mlayu market kt mlaysia je,tp cmne band2 indon,siam,jepun,filipina n lain2 mmpu bwk bahse dorg dlm music global.. contoh cam band Sigur Ros(iceland),Rivermaya(filipina),Loso(thai) n lain2,bleh hidup dlm international even byk lagu2 dorg dlm bahse dorg.. bahse xpe sgt,melody n motive tu penting.. ape2 pn bahse mlayu kite kene bela.. !!" betol gak yerr!!semakin hari semakin banyak pendapat yang kuar korang wat la hipotesis sendiri!

Paint Bucket



Isu drug pon x lari gak dalam bab ke 19 nie ye la ade jek orang nak wat isu sedangkan takde ape-ape ade plak yang kate "dowang ambik drug nak kasi serak suara baru screamo" cam tuh pon ade? Paint Bucket plak kate? "maybe die amik dadah psl die ade kanser kot.. hehe bende ni x patut la kn,ktorg rase kene wat urine test sblom prform.. yeaa!!" lagik dasyat,ambik ko sampai kanser pon melekat..

"skang ni masyarakat dh mula trnadah n menerima hakikat yg di bwh tanah lbih bgus.. n industry kita perlu sedar perubahan amat dperlukn,xde lg zaman pop,masa makin brkembang n kite perlu mncari saiz baju sendiri (identiti)." penerimaan orang luar sekarang dah makin diterima setelah beberapa kemunculan hebat name-name seperti Hujan,Bittersweet,Meet Uncle Hussain dan Estranged yang memang AJL nie dah bukak bijik mata dan halwa telinga dorang ke arah itu!

Sebot pasal Ep balik,Paint Bucket tak spread kat market lagik,kalo korang jumpe tuh cetak rampok la jawabnye dan skang nie mereka tengah wat promo bersama band Rock N Roll John "gpn ktorg produce sndiri so skang ktorg bru wat 50 unit je (kire experiment la),next time we'll keep it real beb.. " wokeyhhh kami tunggus!!Perancangan mereka tok mase akan datang nak terus mencari pengalaman dan teruskan berexperiment dengan memebuat pembedahan ke atas lagu lagu mereka "join mane2 gigs n battle,n kumpul material.. yehaa ariba anggre2!!" hahaha korang nie memang happy tol la..barulah warna warni citra Local Scene hehehhe!!

Lawat Paint Bucket di links beriskot :
www. myspace. com/pbkingdom
www. i-bands. net/paintbucket
www. paintbucket. altpro. net
www. friendster. com/paintbucket
paintbucketkingdom@yahoo. com

"thanks 4 hear+feel+touch us, even if it hurts.. cari la 'aku' dan kau psti menjumpainya,tp trsembunyi.. jgn lupe singgah myspace.com/pbkingdom tok merawat halwa teling korang assalamualaikum.. "jgn lupe plak korang add Paint Bucket dan add kami juga di myspace klik sini untuk add n lagik satu klik sini untuk subscribe sebagai penerima manfaat melalui mail yang kami hantarkan !Peace!terus langgar!

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Melayang bersama Kabus

Melayang Di Udara adalah single terbaru dari K A B U S.Single terbaru mereka baru saje diriliskan kepada umum minggu lepas .Soo kami sempat nak sergah si Eddy nak bertanyakan tentang dua buah lagu mereka "Melayang Di Udara" dengan "Langit malam"

Soo Eddy leh crite sikit pasal "Melayang Di Udara"?
"Lagu melayang di udara pulak lagu yg terhasil semata-mata untuk mengajak kawan2 kat luar sana tu berhibur.Jgn sedih-sedih dan jangan layan sangat emo masing-masing.Lupakan semua yang mengganggu jiwa yg kacau dan mari berdansa!haha"

Jiwa kacau pon ade ke Eddy ahahaha..Bile tgk pada title lagu "Langit Malam" nampak cam sedey jek?ye la skang nie K A B U S dan kehilangan seorang line up jom kita tgk ape Eddy kate tentang lagu Langit Malam"

"Langit malam ni sebenarnye bukan la lagu yang sedih macam yang ko sangkakan.Lagu nih mengisahkan tentang seseorang yang tengah bersantai di malam hari bersama dgn teman sambil berkhayal mengenangkan kisah-kisah silam dia yang gelap. Sambil-sambil menikmati keindahan alam yang berkabus di malam hari ditemani bintang-bintang yang berkelipan di angkasa, seseorang tu cuba bermuhasabah diri utk memperbetulkan kesilapan dia yang lalu. Macam tu la lagu ni terhasil hehe."

Maksud yang mendalam ye En.Eddy yela musik itu subjektif . Macam yang korang taw mereka nie dah kehilangan seorang line up atas dasar ape itu kami tak taw le nak secara lanjots leh tanye Eddy yer hehehe!!!so nie ade sikit kata-kata dari Eddy la "Ok pasal bandmates aku yang dah kluar tu aku no komen sangat.Masing-masing punya hak dan keputusan,aku tak bole halang.Skg ni yg tinggal Cuma lead guitarist aku Rashman,drummer aku Sehar dan aku.Lastly thanks for everything. Support your local scene!Slamat!"
Klik gamba diatas untuk dengar single terbaru KABUS!

Diharap tuan2 dan puan2 dapat meluangkan masa lapang utk melawat page kami yg tak seberapa best ini... utk mendengar lagu2 terbaru kami.Harap tuan2 dan puan2 akan terhibur dgn lagu2 hasil ciptaan dari titik peluh kami yg mengalir deras dikala proses menyiapkan material2 tersebut.

Cam gitulah kata Eddy ape-ape pon K A B U S akan teruskan perjuangan mereka korang jangan lupa terus support K A B U S dan Local Scene kita okeyhhh..Pesanan ikhlas dari kami jgn lupa add kami di Myspace dan klik sini untuk subscriber sebagai penerima info melalui email okeyh!!
Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Indierock Darling Ku

My Indierock Darling adalah sebuah cerita yang diarahkan oleh pengarah muda iaitu Rozaisyam Rashid,kalo dilihat Indierock Darling adalah tajuk lagu yang dinyanyikan oleh band Free Love. Dalam citer nie korang leh tengok Nas-T alah hero dalam cerita popular "Kami"dan "Ghost" yang disiarkan di 8tv atau lebih femes dengan name "Abu"

My Indierock Darling mengisahkan Naz, Isman, Amy dan Meng. Mereka meminati muzik. Kisah bermula apabila Naz mendapat mail untuk ke gig di KL. Itu adalah pertama kali mereka ke KL secara bersendirian. Semasa dalam perjalanan, pelbagai benda-benda aneh yang berlaku. Halangan demi halangan sehingga mereka mengalami kerosakkan kereta kesayangan bapa Isman. Tetapi mereka masih kuat, semangat masih menebal, cinta kepada muzik tidak mudah dipatahkan. Sabar dan semangat persahabatan mereka inilah yang menyatukan mereka,berjayakah mereka menenpuhi halangan?atau tiada apa yang berlaku?semuanya terjawab apabila korang menonton My Indierock Darling

"Idea untuk menghasilakan cerita ini dilihat daripa kegilaan anak muda yang asik pergi ke gig , tentang indie scene, tentang muzik dan juga persahabatan" kata pengarah filem ini Rozaisyam Rashid. Kalau korang tengok tv3 korang mesti jumpe iklan "Nescafe Kickstart" mesti korang leh tgk wajah Rozaisyam Rashid kerana beliau adalah peserta kepada "Nescafe Kickstart"

Dalam pengambaran My Indierock Darling korang leh tengok band Hujan yang ade semama rakaman gig tu,manakala untuk soundtrack plak Hujan, Komplot dan Seven Color T-shirt dan muzik di kompos oleh Zac dari band Komplot.




My Indierock Darling

casting time My Indierock Darling



Kepada yang belom tengok atau intrested nak tgk korang bersabar sikit kerena My Indierock Darling akan dikeluarkan dalam bentuk DVD tak lame lagi "Kami sekarang cuba menyiapkan kembali filem My Indie Rock Darling. Filem yang berdurasi 80 minit itu akan dicetak dalam bentuk DVD. Kami akan cuba sebaik mungkin dan sepantas boleh. Sokongan daripada anda kami amat hargai. Mungkin ada sedikit kelewatan, kerana kami semua sedang sibuk dengan kerja masing-masing."

Mari ramai-ramai kita beli DVD My Indierock Darling dan support our local acts,dan nie sedikit info berkenaan dengan pengarah My Indierock Darling,Rozaisyam Rashid.

  • Nama : Rozaisyam Rasyid
  • Umur : 22 Tahun
  • Kerjaya Impian : Pengarah Filem
  • Pengaruh : Oliver Stone,Guy Ritchie dan banyak lagi
  • Filem kegemaran : Battleship of Potemkin,Natural Born Killer
  • Kejayaan : Sebagai Pengarah - Davos Pandanglah Aku(filem pendek 5 minit),Dukomentari UM ada disni(filem pendek 30minit) dan Konsikuensi(filen pendek 30minit)
  • Kejayaan lain : Nazam(sebagai penata cahaya), Di Bawah Bulan Yang Sedang Ha! Ha!(penolong pengarah) dan Ruang(penulis skrip)
To all jgn lupe dapatkan info kami terus ke mail korang ok klik sini untuk melanggan dan jgn lupa add kami di Myspace juga ok kalo nak info pasal kat mane ade gigs klik sini yaa!!terus langgar!!support our local scene!SUPPORT ROZAISYAM N LOCAL SCENE!!

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!