Retro9

Malaysian Indie Band Resource

Malaysia Indie Band Info

Thanks Korang!

Thanks korang singgah blog R E T R O 9,soo kiteorang galakan korang untuk subscribe sebagai mail reader,supaya korang tak terlepas info-info yang terbaru dari kami.KLIK SINIuntuk subcribe,jgn lupa untuk verify e-mail ok!

RETRO9 CREW

Korang Ade Info?

Korang ade info?nak share ngan Retro9 dan orang lain? hantarkan ke mayoegg@gmail.com ataw buzz kami di Myspace kami

RETRO9 CREW

Gig Gig Sekitar Anda

Gig2 yg ade mungkin dekat ngan tempat korang kalo nak gi leh chek info2 nie ok..
UPCOMING SHOWS





gi jgn x gi plak..ahahha..maybe aku pon g jugak kot tgk pade keadaan semasa ekekekek!!




Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

The Rhaman

rhaman rhaman

The Rhman-Pak cik rahman adakah anda terlibat dalam band niee??ahaha The Rhaman mula bercambah
pada awal tahun 2005,secara akarnye meraka terduduk 4 individu yang berkongsi minat pada muzik dan dunia makhluk halus.Kesan daripada itu meraka telah dirasuk oleh seorang bomoh benama rahman..maka keinginan untuk bereksperimen dengan gaya retro.

Hafidz dan Ewin telah mempelawa Hayan dan Adik bagi melengkapkan pemposisian instrumentasi pada pra-band mereka. Rentetan daripada itu maka bermulalah The Rhaman(setelah mendapat idea dari bomoh rahman) dengan Hafidz pada mikrofon dan gitar, Adik pada gitar, Hayan memainkan gitar bass secara dinamik bersama pukulan deram Ewin. Kemudiannya dituruti oleh penyertaan Abong pada sesi rakaman dan disusuli leh Yuyun setahun kemudian, dengan berbekalkan bunyi dari zaman mak bapak kite berserta nyanyian emosional generasi lelong tepi jalan 90an' maka The Rhman terdiri daripada Hafidz, diposisi gitar irama, Adik, diposisi gitar utama, Hayan sebagai pemain gitar bass, Ewin sebagai pemain deram, Abong di posisi keyboard dan Yuyun di bahagian nyanyian.

Dalam arena muzik tempatan yang agak bercelaru dengan serbuan band-band asing dari seberang telah sedikit sebanyak membuka mata mereka untuk mengambil inisiatif bagi berkarya dengan menggunakan Bahasa Melayu sebagai medium perantaraan di antara mereka, muzik binaan mereka.Bagus kan idea The Rhaman untuk mengangkat mertabat bahasa ibunda kite.

DISKOGRAFI:
The Rhaman Project

Demo 2005
- Introiklaneka
- Letak Balik Sayap
- Tahu Kau Tahu
- Tulisan Hati
- Tulisan Hati (Pretentious Version)


Demo 2006
- Pandangan Orang Ke-3
- Encik Obsess
- Macam Bagus

lagik info tok kowrang Rilisan Tees The Rhaman
- boleh ajukan pertanyaan anda pada http://www.myspace.com/bimadagang atau terus kepada +6 012 235 8223 Encik Abi untuk urusan membeli tee.Contact jgn x contact plak..kalo nak tgk dowang plak korang leh chek list kat bawah

2 Febuari 2008
Almost Famous Gig, Taman Univesiti, Johor Bharu

23 Feb 2008
Rock O Mania, MCPA Theater Hall, Kuala Lumpur

01 Mac 2008
Gurindam Musika, Ruums, Bukit Bintang, Kuala Lumpur

kalo nak jempot or nak bekenalan dengan band nie korang leh mail dowan kat the_rhaman_project@yahoo.com n jangan lupe plak nak add dowang kat YM the_rhaman_project .The Rhaman kini makin hangit mendapat jempotan jempotan gig di sekitar malaysia..One day maybe dowang dapat angkat balik zaman mak bapak kiter silap silap kang bapak kowang beli demo dowang baik cek laci or rak cd umah kowang mane la taw kan..orang kate zaman skang celik komputer..celikk jek bukak komputerr..retro9 harap The Rhaman makan sukses sukses(sebutan gaya mcm dlam iklan gangstarz) di masa hadapannnn.. :)

kat sini gak korang leh download lagu The Rhman..nie sikit jek nak full pi kontek The Rhman ok??alah x mahal ponnn kalo kite x suppot our local scene sape lagik kan???

The Rhman-Sekutu Kuat Berangan
DOWNLOAD

The Rhaman - Pusing Sana Untuk Ke Sini
DOWNLOAD

Bands nie nampaknyer mampu pergi jauh lagii bukan saje stakat mude2 tua2 makcik pakcik yg dok kat umah tu pon layan aku rase kalo dengar lagu the rhaman niee..akhir kate support our local bands!!

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Hujan


Hujan dengan baju Hujannya

HUJAN-Satu name yg unik,ringkas dan mudah menusuk minda2 kosong anak muda masa kini Hujan mula renyai pada awal tahun 2006 yang telah dibarisi oleh Noh sebagai vokalis merangkap 2nd gitar,Dimas pula di posis bass,Iyag selaku sniper 1st gitar dan Ambobzeela selaku pemukol drum.Mempunyai cita rase masakan dan pengaruh yg kuat melalui The Stroke,Butterfingers.Hujan lebih mengenengahkan musik alternative rock!,tidak ketinggalan Hujan banyak mengambil elemen kasih sayang,ketuhanan dan kehidupan yg indah didalam lagu2 mereka juga!

Kini Hujan dah tak renyai kot,semakin hari semakin lebat mendapat undangan undangan gig dan peformance dan kini lagu Hujan dah besepah keluar di speaker-speaker rumah!yang penting HUJAN bukan stereotype band!! kini hujan sudah banyak fans yg besepah sepah kat luar sane walawpon HUJAN itu basah sejokk serta membawa virus demam kekekekek!! akhir kata dari HUJAN "nak amik kesempatan dengan berterima kasih kepada penyokong2 HUJAN, RANGERS or RAINGERS or RAINTAI haha.., band band local yang memberi sokongan dan semangat kepada HUJAN, awek awek, kepada yang sudah membeli cd HUJAN, kawan2 di myspace, dan kamu semua. TERIMA KASIH"

Yang jeliknye nieh..si Noh ni merupaka fans Hip Hop..ahahha.. tak sangka kan?tapi tu la lumrah dunia ade jugak mat rempit shuffle macam tu jugak lee otak si Noh nie..and buat pengetahuan, Dimas kini sudah balik ke Bandung,Indonesia,tempat Dimas kini diganti oleh DUKEGONG selaku pemain bass yg berasal dari Taiping,Perak pulon yop pulon!! "Alhamdulillah CD 2nd ep HUJAN dan Baju-T telah sold-out. Terima kasih buat raingers raingers yang support beli. Kita tengah work on print balek ep CHECK CHECK ROCK ROCK, Baju-T Hujan dan juga ep pertama HUJAN iaitu 1 2 3 go?. Semua akan siap bila-bila masa. Harap sabar menunggu raingers raingers semua.LUV YOU!!"


Pejuang gorila HUJAN:
Noh -Miri,Sarawak Vokalis/2nd Guitar
Dukenong -Taiping,Perak Bass
IY.AG COCO -Aloq Stuck,Kedah 1st Guitar
Ambobzeela -Jln Ipoh,KL Drummer

untuk jemputan gig or events leh contact Hujan kat myspace klik sini

download lagu lagu hujan..

Hujan-Lepaskan Aku DOWNLOAD
Hujan-Aku Skandal DOWNLOAD
Hujan-Sedih DOWNLOAD
Hujan-Ku Mahu Kau Tahu DOWNLOAD
Hujan-Ludah Amerika DOWNLOAD
Hujan-Bila Aku Sudah Tiada DOWNLOAD
Hujan-Dikala Bermain Biola DOWNLOAD
Hujan-Hiba DOWNLOAD
Hujan-Jiwa Kelajuan DOWNLOAD
Hujan-Lonely Soldier Boy DOWNLOAD
Hujan-Pagi Yang Gelap DOWNLOAD
Hujan-Kau Peejak Hatiku DOWNLOAD
Hujan-Kuala Lumpur DOWNLOAD

Download hujan live peformance
Hujan-Kuala Lumpur Live At Anexxe CM DOWNLOAD
Hujan-Lonely Soldier Boy Live At One Utama DOWNLOAD

Hujan memang best dengan ditambah pulak dengan si Noh dengan lagak selambenyer!!ahahah mmg bang nie sudah maju sekarang nie semua sbb dapat banyak liputan luas media harap harap band band lain kat mesia pon leh dapat liputan meluas macam hujan nie.."dalam malaysia nie band kite yang penting orang kite jgn malas"ekekekke HUJAN best!!

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Bitterswet


Pijie - Vocals
Herri - Lead Guitar / Vocals
Hafiez - 2nd Guitar / Vocals
Dinie - Bass / Vocals
Emai - Keys / Synths

Bittersweet began in mid-2004 with 2 members who had th
e same musical interests. Both played in an Ipoh band before, and got to know each other well during that time. Herri and Zabil occasionally met to hangout and eventually decided to try their hand at writing music together. Both heavily influenced by British music, the two decided to put their heads together and record an EP, just for fun.

After the recording was completed Herri and Zabil distributed the material for feedback, which was mainly positive. When Zabil joined the Malaysian teaching force he had to quit the band, which left Bittersweet with only one of its founding members. Determined not to abandon what they started, Herri set about forming a complete line-up, particularly considering they'd been invited by Pet Projects to perform at Couple's EP launch. He enlisted Dinie as their bassist first of all, before adding Hafiez (guitarist) to the line-up, Pijie as Bittersweet's vocalist with Emai on keyboards. Bittersweet finished recording their 2nd EP (Night and Morning Tales) on November 2004. They?|ve been invited for shows at PISA Penang on January 2005. The feedback of the 2nd EP and the shows at Penang which were more massive than before. Bittersweet have been invited for plenty of shows after that in KL and Penang.

Starting 2006, Bittersweet been received a rave reviews from the crowd and people mostly in Klang Valley itself. Bittersweet finished recorded their 1st single (A Perfect Match) on June 2006. The singles feedback was heavily impressive and the track A Perfect Match has been played in many radio stations such as Fly fm, Hot fm, Hitz.fm and Mix fm. They also had been invited to play for a show at Baybeats festival 2006. By the end of 2006, Bittersweet has launched their 1st debut album, Perfect Match, on 16th December 2006 during Rock The World 7. Two months later, after the album has released, they started for a tour around the country. The tour began at 10th April which the first place that they gonna rock was KLPAC, Kuala Lumpur. Then,they went to JB(11th March), Malacca(17th March), Penang(8th April), Ipoh(14th April) and the last place was Sarawak on 28th April. The tour was good and successful.

After the Malaysian tour, Bittersweet in planning to broaden their music to the audiences around the South East Asia region. Finally Bittersweet comprises of 5 members that are Pijie(Lead Vocals), Herri(Lead Guitar / Vocals), Hafie (2nd Guitar / Vocals), Dinie(Bass), Emai(Keys / Synth) and a sessionist drummer.

Album Bittersweet's Perfect Match


Track listing

1. A perfect match
2. Simone
3. Come On !
4. It's Monday
5. In Bloom
6. Get it on
7. Going into the ...
8. Big Black Hole
9. Capital E
10. Kucing hitam

nie aku upload lagu Bittersweet korang leh download...

Bittersweet - Perfect Match
DOWNLOAD
Bittersweet - Simone
DOWNLOAD
Bittersweet - Capital E
DOWNLOAD
Bittersweet - Kucing Hitam
DOWNLOAD

macam mane nak dapat album dowang??arghh senang jekkk..korang leh g kat tempat2 yg aku list kat bawah nie...

Music Magic, Central Market, KL
Rock Corner, Bangsar Village shopping centre, KL
Speedy Video Outlet
Hacienda Studio, KJ
Friends Records, Jaya Jusco, Ipoh
BodySurf Music, Ipoh

aku harap bittersweet dapat pegi jauh mengangkat name MALAYSIA..yeahhh...
GO! GO! GO! BITTERSWEET!





Baca Sepenuhnya Artikel Ini!