Retro9

Malaysian Indie Band Resource

Malaysia Indie Band Info

Thanks Korang!

Thanks korang singgah blog R E T R O 9,soo kiteorang galakan korang untuk subscribe sebagai mail reader,supaya korang tak terlepas info-info yang terbaru dari kami.KLIK SINIuntuk subcribe,jgn lupa untuk verify e-mail ok!

RETRO9 CREW

Korang Ade Info?

Korang ade info?nak share ngan Retro9 dan orang lain? hantarkan ke mayoegg@gmail.com ataw buzz kami di Myspace kami

RETRO9 CREW

Ape itu KONFRANTASI?

Konfrantasi?apa itu konfratasi?benturan peradaban dan kebudayaan?hahah ini Konfrantasi band yand dimana di anggotai oleh 4 anak muda yang dimana mereka ni datang dari band-band berlainan lalu memebentuk Konfrantasi!

"well , first of all kiterang sume dtg dari band2 lain. kashfi ngan adli dlm satu band. zahir in another. kiterang band2 lain tapi disebabkan kiterang sume skolah sama , kiterang slalu jam sama2. so , kiterang mmg kenal ah. tapi masa tuh kiterang tak rasa puas ngan band masing2. so , kiterang buat lah experiment. pastuh kiterang rasa cam menjadi pulak. but still , lepas kita dah ada kashfi , zahir , ngan adli kiterang still takde bassist. and mmg selama nih bassist lah paling susah nak carik. so tuh yg kiterang mintak abang adli ; boi utk join band kiterang. masa tuh boi dlm band yg main lagu2 progressive cam dreamtheater ngan metallica aper sume. and surprisingly , dia actually main guitar tapi dia agree utk main bass ngan kiterang and since then , dia jadik bassist. hehe :D "

Sebelum ni name Konfrantasi bukanlah name tetap untuk band ini kerana mereka nie sering dok tuka-tuka nama sehinggalah persidangan Konfrantasi dibuat bagi memilih name band ini " well , sebenarnya... kiterang nih mmg gatal skit. ske sgt tukar nama . haha. every gig we will surely change the name of our band. tapi last year , kiterang ada satu gig new years party and masa tuh kiterang pilih nama konfrantasi , and since then melekat. haha. kiterang pun ikut jer lah. :) "

3 daripada ahli band ini Keshfir,Adli dan Zahir masih bersekolah di tingkatan 5 dan Boi dah abis skolah.Dalam situasi begini komitmen kepada band amat penting kerana masa yang diluangkan itu merupaka titik perjalan mereka di local scene ini. Harap Konfrantasi tidak la mengsia sia kan pelajaran demi mengejar impian seni ini ok.Lepas SPM nie korang berjoget la macam aku dulu heheheh..

Jika korang ke Myspace mereke korang leh lihat song mereka yang bertajuk "motokar" well sebenarnya for us , music is subjective dan tak sepatutnya ada SATU maksud sahaja. the best part of music is to get org yg mendengar utk membuat interpretasi tersendiri. that way , lagu tuh lebih meaningful." jawab mereka berkenaan dengan lagu "motokar" dimana menjadi perbualan koFRIENDStasi di mana-mana sahaja mereka ada.

Jika korang nak tgk Konfrantasi beraksi korang leh klik sini untuk ushar flyerz,mereka akan beraksi bersama beberapa band lain cam The Otherside Orchestra,The O.D, A Blood Hope dan banyak lagik band yang bakal beraksi di sana terus ushar dan tonton Konfrantasi .

"well , klu nak ckp kenangan manis , we are still going through it rite now. kiterang mmg enjoy each others company and kiterang agak close , so i guess setiap detik pun manis. haha. tapi klu yg btul2 manis tuh semestinya performance first kiterang. haha. :D" terang mereka apabila ditanyakan tentang kenangan manis mereka bersama band mate kerana kenangan itu adalah detik permulaan untuk kejayaan seterusnya betol tak?(main tekan jek aku nie).Buat masa sekarang nie mereka agak busy dengan persiapan SPM yer la kang last minute baru nak study tebongkang plak time nak jawab exam nanti,persiapan awal itu bagus walaupun mereka mempunyai impian lagu mereka bakal keluar die speaker-speaker radio rumah korang jika ada rezeki.

"well first of all , music is a universal language. jadi bahasa tuh mmg tak kisah. Boi tuh layan penyanyi rain , sampai skarang tak tau apa dia melalak. hahaha.(itu macam ka?ahahah) so kiterang rasa bahasa bukan satu faktor. a good example ; tgk Hujan , dierang akan ke UK utk tour tak lama lagi. cuba korang usha hujankeuk. blogspot. com ." Betol tu soo memandangkan soklan ini sering sgt ditanya maka kami kan tuka ke soklan yang lebih padu dan padat untuk band-band lain jawab huhuhhu..

Skrg nie banyak sgt pandangan masyarakat yang bersangka buruk apabile mereka mengatakan main musik nie ade unsur negetif cam togok sane sini,pil2 laa dadah..ape kate korunk???
"well first , takde org jahat dalam dunia nih. perangai dierang yg buat dierang jahat. and that falls down to siapa2 saja lah. klu nak ckp togok per sume , bukan musician jer. ramai yg togok kat luar tuh. cuma dierang tak di-commercialise-kan. kenapa? sbb dierang tak popular. and klu nak ckp pasal musician , salah musician tuh sendiri gak. dierang dah tau yg dierang dijadikan contoh , nape lah buat mende2 tuh. haih. haha" betol-betol kami sokong 100% jgn kerana susu setitik rosak nila sebelanga!!ahahahh(boleh ka cam tuh?)

Apa yang korung inginkan dalam musci korang??
"well , first kiterang mmg aiming for originality and we hope that as we grow , our music will have its own identity. but usually kiterang tak aim for anything. selalunyer die dtg sendiri so jgn pelik klu kiterang main metal tetiba nanti . hahaha"(huishhh gile kentang)


Tekan butan play tok naik "motokar"


"Well first of all , klu korang nak dgr lagu kiterang boleh lah pi ker myspace. com/konfrantasi . skarang nih ada satu lagu jer , tapi ada a few more songs dalam process. and klu korang suke ,apa yg kami harap adalah support sahaja. sbb apa yg kiterang nampak dlm indie scene kat malaysia is tak dpt support. tuh pasal kiterang slalu pikir , nape bleyh support musician kat luar tapi negara sendiri letak tepi?? haha." Itu kami juga sgt setuju 250%

Dan untuk Konfrantasi kami mengucapkan berjuta-juta lemon(bak kate DISH) kepada korang coz sudi luangkan masa untuk kami ,apa yang kami harapkan korang jgn la lupe kat pelajaran ape-ape pon brape bulan aje lagik pastu gig la sampai lebam kerana kami pon dah gian nie asik takde ongkos jek nak gi gig lepas nie kaya kejap pastu abis balik hahahah..soo wat semua jgn lupa add Konfrantasi di myspace mereka klik sini untuk add dan selama men jadi konFRIENDStasi mereka dan klik sini untuk add Retro9 dan dapatkan info-info band local anda dari kami melalui email klik sini untuk melanggan yaa kalo nak info pasal gig leh klik sini untuk usha mane-mane gig berdekatan or berjauhan tapi dekat di hati korang!!Teruus langgar Retro9

Related reviews: Aifaband - Free Love - Dish

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Green Paver

Green Paver telah ditubuhkan pada Disember 2005 yang dianggotai oleh Ceri,Chinozz,Wan dan Alip di mana ini dalah line tetap Green Paver,mereka telah 3 tahun berasa di loca scene kita dan masing-masing mempunyai latar belakang yang berbeza kerana mereka datang dari band-band berlainan sebelum membentuk Gree Paver

Hari demi hari kita dapat lihat sudah banyak band-band ditubuhkan bagai cendawan tumbuh selepas HUJAN.Ini menandakan scene kita semakin hari semakin mendapat tempat di luar sana tapi apa yang dimahukan oleh mereka adakah populariti?muzik yang mereka juangkan atau sebaliknya?"yeahh betol semakin hari semakin baik terbuka mata dengan musik yang kita juangkan hari ini"kata Chinozz

Terbaru mereka akan mengriliskan promo mereka yang full pada bulan enam ini dan pada mereka yang inigin dapatkan full promo Green Paver pada bulan enam ini mereka akan mendapat special stuff dari mereka iaitu CD+Mini Wallet+Baju dengan harga rm25 sahaja ini adalah penghargaan Green Paver kepada mereka yang menyokong penuh perjuangan mereka bagi yang ingin mendapatkan promo yang baru dikeluarkan dengan harga RM6 boleh menghubungi talian 012-2803520 kalo kat area kl akan deserahkan by hand ya!

Green Paver adalah sebuah band yang agak berbeza dimana mereka menggabungkan pelbagai genre untuk disatukan dalam lagu mereka seperti mana band Kabus."Genre kami ni actually tak tahu nak dilebalkan ape,biarlah korang sendiri tentukan sebab banyak genre music yang kami satukan dalam satu rilisan".Sapa itu Nadia dalam lagu mereka?adakah seorang gadis yanmg mereka minati ?rasa tidak seperti Aifaband dengan lagu Farrah mereka?kita tanye mereka ok?"Hahahah takde langsung kene mngena kerana lagu ini luahan daripada apa yang dilihat sahaja"kate chinozz


Promo Song



Scene kita juga tak lari dari kritikan dan pandangan orang luar soo oleh itu mari kita tgk apa pula pandangan Green Paver berkenaan dengan pandangan mereka "SETIAP MANUSIA ADE PANDANGAN YG BERBEZA...BUKTIKAN APE YG DIKATAN ITU SALAH..SO..SEKARANG MUSIC KITA NI..DAH ADA YG NAMPAK...SO..NILAI LAH SENDIRI..KEPADA YG TERLIBAT..SO..PELIHARALAH..JGN BUAT BENDA2 YG DIMAKSUDKAN..:)"

"SELAMAT BERKENALAN..DGRKAN KAMI..PAHAMAI LAGU KAMI..ISI HATI KAMI..CUBALAH UNTUK PAHAMI APA YG DI LUAHKAN..DAN SOKONGLAH KAMI SUPAYA KAMI BOLEH TERUS HIDUP...WALAU SEDIKIT SOKONGAN ANDA...:)
TERIMA KASIH N SALUTE!~"

Jangan lupa untuk pergi ke site -site yang berkenna dengan Green Paver klik sahaja link dibawah untuk dengarkan lagu mereka ya
Jangan lupa add kami juga di myspace klik sini untuk add kami dan kalau anda mahukan info-info dimana gigs berdekatan anda adalah boleh klik sini dimana site tu under Retro9 juga dan jangan lupa untuk tinggalkan komen anda berkenaan GREEN PAVER! yang paling penting langganlah Retro9 melalui email yang kami hantarkan klik sini untuk melanggan secara percuma!

other reviews?

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Auburn

Auburn bukanlah satu nama yang perlu dikatan baru kerana mereka telah hadir kedalam scene ini sejak 7 tahun yang lalu dimana dimana tahun 2000 lagi "Auburn dah wujud kira-kira sejak azali millenium baru, tahun 2000. Tujuh tahun... tujuh askar cacat, tiga tegap, tapi yang tiga tu ditindas. Heh heh... fikirkanlah. " Dapat tangkap tak apa yang diperkatan mereka??

Idea Auburn terhasil daripa minat yang mendalam terhadap Incubus dan A Perfect Circle dari setiap line up nya."Hm, secara ringkas... idea untuk Auburn dah ada dari tahun 2000 lagi. Kitorg berempat dah kawan sejak 2001... atas dasar semua peminat A Perfect Circle sama Incubus. Tahun 2005 baru kitorang keluarkan mini-album pertama, Karya. "

Auburn bukanlah hanya sekadar disebut begitu sahaja kerana idea nama kepada Auburn terhasil daripada sebuah tayangan cerita "Nama pelik kalau nak disebutkan orang Malaysia. Tapi cerita dia selepas sesi mamak pada tahun 2001, tertayang cerita Winona Ryder, dimana rambutnya begitu terpancar merah bersinar 'auburn'. Satu metafora yg begitu puitis sekali untuk muzik kitorg pada waktu itu. "

Genre Alternatif Rock menjadi pilihan mereka untuk bekarya di pentas seni kerana mereka lebih senang dan telah dibesarkan dengan cara itu "Abang2 dan kakak2 kitorg bukan seperti yang dipamerkan pada hari ini, tapi semua dah tua2 belaka. Billy Corgan + the Smashing Pumpkins, Tori Amos, Maynard James Keenan... ada juga yg maseh muda, Loque + Emmett @ kumpulan Butterfingers. "




Pada Rock The World 2007 mereka telah berkesempatan berkasi di atas stage dan dipenuhi oleh crowd yang padat dan merupakan event paling ditunggu oleh kaki gigs di Malaysia.Mereka juga telah mengadakan tour di Singapura bersama band dari Paris iaitu Utopium pada pertengahan tahun lepas dan yang paling penting bagi mereka adalah dapat merakam kan detik manis bersama band Incubus pada temasya Sunburst ,ini merupakan kenangan yang tak mungkin mereka lupakan sepanjang ber"seni" selama tujuh tahun lamanya.

"Karya" boleh didapati dari ejen mereka di Myspace klik sini untuk ke myspace mereka dan kepada mereka -mereka yang gemar berfesyen fisyun boleh ke Dolis Store yang terletak di pusat membeli belah Sg.Wang Plaza untuk mendapatkan "Karya". "Boleh juga membuat pesanan terus dari kitorg sendiri bagi sesiapa yg jauh. Kitorg kalau boleh nak datang pada korang semua, bukan sebaliknya"(baguih betol depa nie)," Sementara itu korang dapatkan kompilasi Disarseter Records, Panic in the Peninsula dan Support Your Local Acts di kedai-kedai rekod besar, ada lagu 'Karya' dan 'Kurnia Chinta'. Harap-harap rakan-rakan pendengar dapat tunggu untuk kompilasi 'Radio Rosak: Permulaan Baru' yang mengandungi dua single baru bahasa Malaysia kitorg dan juga album penuh tahun ini. " soo ape tunggu lagik lepas nie boleh la beli lagu-lagu dowang ya!


Seperti biasa kami meneruskan dengan servey kami macam biasa la..mari kita tengok apa jawapan mereka berkenaan dengan soalan ini "Saya rasa bukan isu hot ke tak hot. Kenape pulak? Kalau selesa berkarya dalam kedua-dua bahasa lagi bagus. Boleh melayan hati orang sendiri dan jugak orang puteh. Ni soal language dan mesej... ekspresi, itu saja. "

Auburn mempunyai pesana "PADU" buat korang semua ""Kepada kawan-kawan pendengar baru diharap hati anda akan tergerak untuk membuat sesuatu yang kreatif dan berguna di dalam hidup kamu sendiri setelah terdengar walau sedikit pun muzik Auburn... yang lain adalah rezeki. Mari perjuangkan seni sebenar dan jatuhkan birokrasi 'artis' SMS. Sesungguhnya kami percaya mereka bukanlah artis tetapi pop star. Anda bagaimana?". Ada benarnye sekarang nie tengok la sikit SMS!

Sms tetap sms jgn lupa klik sini untuk melanggan sebagai penerima info terus menerus tanpa talian terputus ke e-mail korang yaa dan satu lagik jgn lupa untuk komen tentang Auburn dan yang paling best jgn lupe klik sini juga untuk add kami di myspace. Trimas kepada Auburn coz sudi jugak menjawab beberapa soklan kami!!


Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Kabus

Kabus merupakan sebuah band indiependent yang berasal dari Kuala Lumpur Secara rasminya, Kabus telah ditubuhkan pada pertengahan tahun 2006 setelah melakukan ‘internal restructuring’ dalam kumpulan. Kabus telah melakukan transformasi ke arah modern rock setelah sekian lama memperjuangkan muzik mereka menggunakan Bahasa Inggeris. Untuk melengkapkan identiti ke-melayu-an band ini telah memilih untuk menukar nama daripada Avalanche kepada Kabus. Pengaruh terbesar muzik Kabus adalah ‘Seattle Sounds’ dan ..Britishpop Music’, terutamanya Muse, Nirvana, Alice in Chains, Stone Temple Pilots dan Coldplay.


Nama kabus dipilih berdasarkan sifat-sifat mistikal yang ada pada Kabus "sejuk dan menenangkan, bebas bergerak di mlm hari dan yg paling penting skali aku anggap Kabus ni sesuatu yg misteri! Kalo kita tgk bila Kabus dh menyelubungi satu tempat, pasti...
kelihatan menyeramkan dan penuh misteri..." kata Eddy menerangkan kepada kami tentang pemilihan nama Kabus. Terdapat 3 buah lagu iaitu Semahunya Merdeka, Manusia dan The Bones Alice In Chains(cover song) boleh didengarkan di Myspace mereka .Semahunya Merdeka mengisahkan tentang kehidupan seseorg yang penuh dengan dugaan dan cabaran "Dan paling pasti lagu ni utk seseorg yg tak mau kalah! Lagu ni jgk aku tujukan khas utk umat manusia yg menjalani kehidupan kat bandar KL" tegas Eddy kepada kami.

Kabus telah merancang untuk meriliskan single terbaru mereka iaitu "Melayang Di Udara", yang baru saje menyelesaikan mixxing pada lagu tersebut.Kemungkinan dalam jangka masa terdekat ini mereka akan meriliskan single mereka itu untuk diperdengarkan kepada umum. "Bt masa ni hanya Suria FM yg ada udarakan lagu Semahunya Merdeka. Radio2 yg lain blum sempat nk approach lg."begitulah niat mereka,kalau ade rezeki boleh la promote sedikit sebanyak kepada umum untuk mengenali mereka dengan lebih rapat."Setakat ni kami blum release apa2 material yg proper" kata Eddy. Sebelum ni kabus telah keluarkan EP, "Panorama Malaya Moden" yg tak seberapa sempurna,"sempat jgk kitorg pass kt member2 terdekat.Tapi aku terpaksa bekukan promosi dia memandangkan ketidak sempurnaan EP tu"

Memandangkan hidup sebagai seorang pemuda di Kuala Lumpur memerlukan pengorbanan yang tinggi dan mempunyai "sen" yang banyak.Kebanyakan daripada mereka telah mempunyai kerja tetap dan muzik adalah cinta mereka "nak ada income tetap beb!haha" jelas Eddy ,kerana hidup di Kuala Lumpur semuanya duit,"Nak masuk tandas pon sekarang dah rm2 "heheheh..

Ape kate K A B U S bile ade orang berkata-kata main lagu inggeris cepat hot kalo nak dibandingkan dengan lagu melayu??"Itu terpulang pada org yg menilai.Semuanya bergantung pada telinga2 pendengar yg kat luar tu.Cuba lihat pd band Meet Uncle Hussain dan Hujan skg ni...aku no komen."

Sekarang nie banyak sangat pandangan masyarakat yang bersangka buruk apabile mereka mengatakan main musik nie tak tentu hala cam togok sane sini,pil2 laa dadah..ape kate korunk???"Semua tu hanya utk nk jadikan isu je sebenarnye..aku no komen"

"Kami cuma mahu lagu yang kami bawakan dapat diterima oleh pendengar muzik di luar sana,at least hasil usaha kitaorang selama ini dihargai,Mula2 skali aku nk ucap trime kasih pada supporter2 kat luar sana.Kabus pasti berusaha akan berikan yg terbaik utk halwa telinga korg yg nk dgr lagu2 kabus.Pasti! ;)"Jangan lupa ke Myspace K A B U S dan dengarkan lagu mereka serta jadikan meraka sebagai kawan anda di Myspace.

Kami di Retro9 mencadangkan anda supaya melanggan untuk mendapatkan info-info terbaru yang kami reviews terus ke email korang semua,untuk melanggan klik sini.Dan jgn lupa add kami di Myspace klik sini untuk add kami dan kami baru sahaja melancarkanGigs@Retro9 dimana korang semua buleh search gig-gig yang bakal berlangsung di sekitar tempat korang soo tak payah la nak tunggu lagi kerana kami dah sediakan untuk korang ok!klik sini untuk ke
Gigs@Retro9 Dan (brape banyak dan laaa Mayo??) kami nak ucapkan trimas kepada
K A B U S kerana telah mengabuskan kami untuk di reviews di Rockstarz@Retro9







Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Nitrus

Nitrus ditubuhkan pada sekitar tahun 1999 oleh Eddie, Syed, Aux dan Ikan. Eddie dan Syed berkongsi tugas sebagai vokalis utama dan juga bermain gitar manakala Aux sebagai pemain drum dan Ikan bermain bass. Pada tahun 2000 mereka telah merakamkan dua buah lagu dalam bentuk demo iaitu ‘Better Days’ dan ‘Twisted’. Demo tersebut telah menarik minat Posse Records untuk menawarkan Nitrus merakamkan dua buah lagu tersebut di dalam sebuah album kompilasi yang diberi nama ‘Another Boring Sunday’. Pada tahun 2001, album ini telah dipasarkan dan single ‘Better Days’ dan ‘Twisted’ telah diputarkan dicorong-corong radio

Menerusi kedua-dua lagu ini, Nitrus telah berjaya membawa pulang Anugerah Artis Harapan pada AIM 2002. Tahun 2001 dan 2002 juga telah menyaksikan pengunduran Ikan dan kemudiannya Aux, dan mereka ini telah digantikan oleh Bob (bass), Faizul (drum) dan Asiw (gitar utama). Dengan line up baru ini mereka telah mengubah hala tuju Nitrus kepada sebuah kumpulan muzik yang menyanyikan lagu-lagu Melayu. Oleh kerana kerjasama bersama Posse Records tidak berpanjangan, Nitrus telah mengambil keputusan untuk bergerak secara independent. Mereka merakamkan lagu ciptaan mereka di studio yang mereka bina secara berperingkat di rumah Eddie.
Nitrus juga bergerak aktif dalam memenuhi jemputan gig dan persembahan disekitar Lembah Kelang, Melaka, Pulau Pinang, JB dan Kuantan. Pada tahun 2003 menyaksikan perubahan pada line up Nitrus sekali lagi dimana Rafhan telah mengambil posisi sebagai vokalis utama menggantikan Eddie dan Syed manakala Asiw mengambil keputusan untuk mengundur diri. Tahun 2004 pula, Faizul meninggalkan Nitrus dan digantikan oleh Is sebagai pemain drum







Pada bulan September 2004, Nitrus telah menghasilkan 2 buah single bertajuk ‘Rasa’ dan ‘Colder’ yang kemudiannya dimuatkan kedalam portal ‘musiccanteen.com’ untuk dijual secara on-line. Kedua buah lagu ini telah mendapat peluang dimainkan di beberapa radio tempatan. Berdasarkan kejayaan ini juga, Nitrus telah mendapat sedikit bantuan dari segi penajaan untuk menyiapkan album sulung mereka yang betajuk ‘Rasa’. Album ‘Rasa’ siap dirakam sepenuhnya pada bulan Julai 2005 dimana 12 lagu telah dimuatkan. Malangnya, disaat akhir dimana proses pencetakan album hampir selesai, Rafhan (vokalis) telah mengambil keputusan untuk mengundurkan diri. Dengan ketiadaan Rafhan, Nitrus telah mengambil keputusan untuk mengekalkan line up yang sedia ada dimana Eddie mengambil semula peranan sebagai vokalis utama

Nitrus-Resah video klip


Setelah lama mendiamkan diri, Nitrus, pemenang Anugerah Artis Harapan AIM 2002, kini muncul kembali ke arena muzik tempatan dengan album Ke-2 Mereka mereka ‘Hujung dunia’ yang akan dilancarkan pada 28hb Mac 2008 Album Hasil usahasama Metadome sdn bhd dan Surtin record Serta diterbitkan sendiri oleh Nitrus ini adalah kesinambungan usaha meneruskan kembara muzik mereka, bermula sekitar tahun 2000,juga album pertama mereka pada 2006, yang menyaksikan kemunculan single pertama mereka “Better Days “, disusuli “Twisted serta

Kedua lagu ini mendapat tempat di stesen-stesen radio Malaysia dan mendapat reaksi positif para pendengar juga pengkritik tanahair.Setelah Kejayaan 2 Single ini,melalui album “Rasa” lagu “Kamu” telah menjadi sebutan dikalangan pendengar,Tambahan pula Ketika itu album ini adalah calon akhir ketegori Album PopRock Terbaik AIM 13 yang merupakan kumpulan indie pertama bebahasa Melayu layak ke Final.Setelah kejayaan lagu “kamu” diterima oleh pendengar melayu dan bukan melayu.Kesinambungan daripada itu Pengarah filem “indieBernard Chauly berminat untuk nitrus menyumbangkan lagu tema untuk filem beliau”Goodbye Boys” melalui lagu “hujung dunia” dan bintang-bintang,ternyata hasilnya tidak sia-sia,lagu tema tersebut di terima hangat oleh pendengar Malaysia

Muzik kumpulan Nitrus agak sukar untuk dilabelkan. Bersahaja, ianya berorientasikan rock yang digarap dengan sentuhan komersial. Dengan berbekalkan pendekatan ini, Nitrus dengan berani menghasilkan album kedua mereka yang dirakamkan sepenuhnya di studio kediaman mereka “Surtin Studio,Nar studio dan King Studio. “Resah” dipilih untuk single pertama didalam album yang mengandungi 10 buah lagu ini dan turut memuatkan 2 lagu dari soundtrack Filem “GoodBye BoysHujung dunia dan bintang-bintang bagi tidak menghampakan peminat meraka.

Album ini mengambil masa hampir setahun untuk dihasilkan bermula daripada proses penyusunan lagu, rakaman, adunan dan suntingan. Kumpulan Nitrus amat beruntung kerana dibantu oleh sentuhan adunan dan suntingan Zairi,Amir sulaiman dan Greg Henderson, Antara nama yang sering dikaitkan dengan kerja-kerja produksi muzik tempatan.Rata-rata lagu-lagu Nitrus bertemakan kehidupan, perhubungan, Ketuhanan,Kritik sosial dan tentunya cinta. Namun setiap satu daripadanya mempunyai kekuatan tersindiri dari segi melodi, susunan muzik dan bunyi





Resah” dan “Sisa” telah diperdengarkan melalui beberapa buah stesen radio tempatan. Mendengar keseluruhan lagu di dalam album ini, pendengar akan mengalami sebuah kembara muzik yang bervariasi dan mengusik emosi. “Hujung Dunia” diharap dapat menyentuh citarasa pendengar-pendengar muzik di Malaysia.Apa Yang menariknya Album ini dilancarkan secara digital dahulu sebelum dikeluarkan secara fizikal Cd
Kumpulan Nitrus terdiri daripada Eddie (vokal & gitar), Syed (gitar), Bob (bass) dan Is (dram)Nitrus – “Rasa” (the album)

Jangan lupa add kami di Myspace klik disini untuk add kami dan jadilah pembaca kami melalui e-mail dengan melanggan secara percuma klik sini untuk melanggan.Kami juga telah melancarkan Gigs@Retro9,korang leh search gig-gig sekitar tempat korunk dengan klik sini untuk ke Gigs@Retro9

Reviews ini disediakan oleh,

Afiefufefo

Afiefufefo





Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

HUJAN ke UK

Hujan Ke UK!
Tanggal 24.3.2008 hari ini lah..band Hujan akan berangkat ke UK!untuk memenuhi permintaan peminat mereka yang setia serta bertungkus lumus bagi mendapatkan band kegemaran mereka.Kami sangat teruja dengan penghargaan yang diberikan oleh RAINgers yang berada di luar negara yang sering menyokong band-band temapan.

Walaupun Hujan sering dicemuh oleh pelbagai pihak mahupun orang persendirian tapi itu bukan sesuatu yang baru dan dapat mematahkan semangat mereka untuk bermain musik
"kami terus main muzik..kami tak hirau.." itulah yang mereka tegaskan kepada orang ramai.Kerana jiwa mereka sudah sebati dengan musik.

source : Harian Metro
Terbaru, Hujan akan berangkat ke United Kingdom (UK) bagi menjayakan persembahan dan jemputan pelajar Malaysia di sana.
“Yang menariknya, pelajar Malaysia yang melanjutkan pelajaran di sana sanggup mengisi masa lapang mereka dengan berniaga seperti menjual burger, makanan ringan, malah ada yang menjual barangan terpakai semata-mata untuk mengumpul dana buat kami.“Pendek kata, usaha mereka membuatkan kami terharu dan menjadi tanggungjawab Hujan menghiburkan peminatnya.“Insya-Allah, jika tiada aral, kami akan berangkat ke sana dalam masa terdekat,” katanya. " Lihat betapa tingginya kesungguhan mereka untuk melihat Hujan beraksi di depan mereka..


Jadual :
Marilah kita ramai yang esok untuk memberi sokongan kepada Hujan sempena keberangkatan mereka ke UK dan beramai kita menyambut ketibaan Hujan ke Malaysia nanti.Dan marilah kita beramai-ramai juga berdoa kepada semua crew-crew dan ahli band Hujan semoga selamat sampai,selamat pulang dan selamat semasa disana nanti..HUJAN terus maju GO GO GO

Kepada semua jgn segan silu add kami di Myspace klik sini untuk add kami dan join komuniti Retro9 di sebuah site baru klik sini untuk join dan melanggan berita Retro9 terus menerus tanpa segan sile ke E-Mail korang yaa klik disini



Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Aifaband

Aifaband merupakan sebuah band yang baru ditubuhkan pada tahun 2007 dengan meminati genre yang berbeza dikalangan ahli band bukanlah suatu yang mustahil untuk membentuk sesebuah band!Nama Aifaband diambil sempena panggilan name kepada vokalist dan guitarist mereka,mungkin juga mereka dahulu pernah meminati seorang gadis yang same bernama Aifa si gadis yang comel..hehehhehe.

Aifa Band dibarisi oleh Amirul selaku vokalis,Akmal di posisi guitar dan backup vokal,Fadzli selaku drummer dan Syed selaku basist merangkap backup vokal.Aifaband merupakan sebuah band yang mahu dikenali dengan cara tersendiri kerena mereka mahu menggabungkan genre-genre seperti emo,punk rock,hardcore mahupun metal kedalam meterial lagu mereka.Menjadikan band-band temapatan mahupun antarabangsa seperti Coldplay,Angels And Airwaves ,Arctic Monkeys,Komplot,Hujan,Estrella mahupun Muck sebagai pengaruh kuat mereka.

"psssttt..tekan butang play untuk layan lagu Farrah dari Aifaband sambil korunk bace nie"




Aifaband dengan single pertama mereka yang baru diriliskan yang bertajuk "Farrah" (introducing Farrah as a liar"huhhh") ." name pompuan?hehe ntah la...tak sengaje kut HAHAH" jawab mereka apabila ditanyakan pasal kebanyakan nama perempuan,mungkin mereka sangat menghargai kaun hawa ataupun ada kisah disebalik lagu Farrah?semua itu terletak ditangan mereka.

"Perancangan..hmm...kitorg akan terus mencari ruang dalam scene underground kat malaysia ni.teruskan main muzik kat gig or mane2 show..insyaAllah akan hasilkan EP dalam tahun ini jgak pasal lagu kluarr radio tuu,tak taw lagi..masih belum ade keyakinan kut! hehehe,hmm..Single pertama aifa band "Farrah" br je release..akan ada dalam EP tu kut.lagu yg laen dah ada.. tp tak record je lagi..tgh tggu masa yg sesuai" jawab mereka berkenaan dengan perancangan mereka di mase akan datang dan juga berkenaan dengan EP mereka yang bakal dikeluarkan tidak lama lagi.

Sekian hari ada sahaja band-band baru yang bertapak di Malaysia dan sekian hari pandangan masyarakat kita sendiri terhadap anak muda yang ingin bermain musik sering dianggap tidak baik manakan tidak ada yang yang berpendapat anak muda yang musik ini orang yang tidak tentu hala,pelajaran takde dan bagai-bagai ragam lagi "ya ya...skang ni zaman dah berubah... kitorg maen music sbb minat.. belum tentu bdk2 maen music ni semua jahat.. kitorg masih utama kan keluarga(semakin hari semakin sayang heheh) dan masa depan. cewahhh! HAHA..alaa kitorg maen music bkan buat jenayah pun kan(betol-betol)..ehehe"jika difikirkan balik betol apa yang Aifaband cakapkan tgk sahajalah Butterfingers sebagai contoh mereka bekas pelajar dari MCKK(Malay Collage Kuala Kangsar)tempat dimana lahirnye tokoh-tokoh negera terkenal.


"kenangan eh? hmm..byk sgt la..hehe...tp plg best masa recording la..experience tu sgt best..n of coz la time performance nanti kut..;) "begitulah cerita mereka mengenangkan kenangan bersama ketika ianya dikenali sebagai Aifaband.Sebagai seorang pemuzik mereka juga tidak lari dari kerjaya mahupun pelajaran kerana dua diantara ahli Aifaband sudah bekerja dan dua lagi masih meneruskan perjuangan mereka sebagai seorang pelajar.

Seperti biasa kami bersedia dengan pertanyaan kami berkenaan dengan bermain lagu melayu kurang "hot" jika nak dibandingkan dengan lagu melayu,bagi mereka tiada apa yagn membezakan sama ada "hot" atau tidak itu semua terpulang kepada kualiti lagu masing-masing.Bagi menutup sesi ini mari kita dengar apa yang Aifaband ingin sampaikan"ok ok dgr la lagu2 kami. agak menarik jgak la. hehehe. nanti kan EP kami yg akan memuaskan hati pendengar.. dan teruskan support kami and our local scene!"begitulah coretan Aifaband bagi menutup reviews bersama Aifaband kali ini.

Seperti biasa klik disini untuk add kami di Myspace selaku rakan anda ,klik sini untuk join komuniti kami di site yang baru dilancarkan dan jadilah warganegara pertama mendapat info band-band anda dari retro9 klik sini untuk melanggan secara percuma!!Klik banner dibawah untuk ke Myspace Aifaband add mereka taw!!Retro9 berharap Aifaband mampu pergi jauh dan mengangkat nama Malaysia di negara luar.
Photobucket

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Estrella On Paper

Jazz+Pop Rock=Estrella
Sedang pulang dari kolej tetibe rase nak beli surat khabar sebab dah lame tak beli.Sampai je rumah terus bukak surat khabar KOSMO untuk tgk dan lihat berita terkini dunia sedang asyik melihat tiba tiba terpapar "Jazz + Pop Rock=Estrella" itulah "headline" yang terpapar pada akhbar Kompak KOSMO Keluaran 18 Haribulan ,hari selasa(semalam).Teruja sungguh apabila melihatkan band Estrella terpampang di surat khabar itu.Estrella yang sangat popular dengan lagu mereka yang bertajuk "stay" dan "terrnyata" banyak memberi impak kedap mereka yang pertama kali mendengar lagu mereka.Estrella adalah perkataan sepanyol yang bermaksud cahayabulan bukan yang menyinari muzik mereka Retro9 membawakan apa yang terpapar di akhbar itu mari lihat.

Sumber KOSMO! paper :
" Sekali sahaja mendengar muzik nyanyian kumpulan anak muda ini melalui pita demo mereka Penerbit Laguna Music,Jeffry Little terus terpikat dengan keunikan alunan muzik yang dibawakan.Tanpa berlengah masa mengambil kumpulan ini untuk dijadikan sebagai artis rakaman mereka.Manakan tidak,kerana kebiasaanya setiap penyanyibaru yang ingin mewarnai dunia hiburan,lebih selamat memilih muzik genre kotemporori,pop,rock,balada,punk,reggea serta ska.Namun tidak pula pada kumpulan ini yang baru sahaja membuka sayap mereka untuk "terbang" ke arena industri muzik yang penuh cabaran ini - mereka sebaliknya mengabungkan muzik jazz dan pop rock.Dengan sentuhan muzik yang tersendiri,empat orang anak muda ini diwakili oleh Liyana(Vokalis),Yob(gitar),Jeff(drum) dan Wan(percuassions),menjadikan pertaruhan kemunculan pertama mereka di persada muzik tempatan.

Sungguhpun demikian,dalam meraih perhatian khayalak ,apa yang kami titiberatkan adalah kualiti karya yang diterbitkan perlulah memenuhi kehendak pasaran dan memeberikan satu pembaharuan. "kami lebih selesa menghasilkan lagu-lagu sendiri dengan cara masing-masing kerana kami percaya setiap daripada kami mempunyai keistemewaan masing-masing.Walaupun sedar dari segi pemasaran, sukar untuk kamimencapat tahap seperti penyanyi-penyanyi tempatan lain,tetapi sekurang kurangnya lagu-lagu Estrella berkembang menerusi radio dan internet" petah Liyana memulakan bicara.

Meletakkan laman web www.myspace.com/estrellabandsebagai laman rasmi kumpulan ini,ternyata mereka sudah mengambil perlbagai langkah untuk memperkenalkan muzik mereka.Bercerita mengenai album mereka sebanyak 10 buah lagu dimuatkan iaitu Stay,Some Space,Ternyata,My Morning,Foolish Sense,Keepsake,Take It Slow,Heaven,Masih dan Its You .Mengambil sedeikit inspirasi daripada Shiela Majid,Tan Sri P.Ramlee dan Jack Johnson,secara keseluruhan lagu lagu mereka dihasilkan oleh mereka sendiri manakala lagu Heaven dan Its You pula oleh komposer Saiful Idzwan.Menghasilkan lagu di belakang rumah Liyana,ia seperti menjadi satu rutin bagi mereka.Kata Wan:"tempat itu sudah menjadi "port" kepada kami untuk menghasilkan lagu serta bermain muzik dan ia sengat tenang"."Masing masing memepunyai kerjaya tetap dan bidang muzik ini kami jadikan sebagai hobi semata mata,mungkin sesetengah orang berpandangan bahawa kami tidak serius dengan muzik yang kami ceburi.Itu adalah tanggapan yang salah kerana cita kami terhadap muzik sangat mendalam"ujar Yob yang menganggap,muzik merupakan sebahagian daripada jiwanya.

Sayang meninggalkan kerjaya tetap yang menjadi sumber rezeki mereka.KumpulanEstrella yakin walaupun tidak menjadikan bidang muzik sebagai kerja sepenuh masa mereka,tidak bermakna lagu lagu mereka kurang peminat."Saya rasa muzik kami semakin berkembang kerana pelbagai tawaran majlis diterima untuk menghiburkan para tetamu majlis.Itu bermakna nama Estrella semakin dikenali "kata Liyana" sumber:KOSMO! paper

Retro9 berharap Estrella mampu pergi jauh bersama keinginan yang mereka bawa untuk mencapai tahap yang terbaik.Kepada semua jangan lupa join Retro9 komuniti di www.friends.mimisiku.com dan add kami juga di myspace dan jadilah orang pertama mendapat info-info Retro9 direct terus ke mail korunk langgan secara percuma klik disini

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Battle Of The Band


Tqah Rowx

Pada 8 Mac 2008 Battle Of The Band telah diadakan di UiTM Segamat Johor,Bertempat di Dewan Sri Temenggong ,crew Retro9 iaitu Tqah Rowx dengan rakan-rakan seperjuangan telah berkesempatan ke sana untuk memberi gambaran kepada pembaca semua. Mari kita tgk apa yang disediakan ..

"Ceritannya bermula begini.Pada satu malam,( cam nak wat cerita hantu jek??hahaha) tarikh 8mac 2008, satu pertandingan BATTLE OF THE BAND (BOTB) di Uitm Segamat. Bertempat di Dewan Sri Temengong. Ktorg bergerak pada pukul 8.30malam. Ktorg menantikan tibanya kumpulan- kumpulan finalis Battle Of The Band dan Bittersweet
(yahhhhh yahhhhh).

Mula nya ktorg melangkah masuk ke pintu dewan dengan rasa gemuruh dan tak sabar- sabar. Hahaha. Nasib baik la kaki ktorg melangkah dengan pantas untuk berebut tempat hadapan. Battle Of The Band start dengan band "Gelimat". Band nie menyampaikan lagu "No Woman No Cry" dari legendry Regea Bob Marley dan sebuah lagi lagu yang saye kurang pasti tajuknya..Di ikuti pulak ngan band "1x2". Dorang pulak menyampaikan lagu "Camelia" dan "Rock you". Kemudian nya kami di hiburkan ngan band "Boo-Ba", Ape yang menariknya dengan band nie, dorang nie the only one band yang ada kaum hawa(si gadis yang manisss) dalam band dorang nie. Dorang nyanikan lagu "Ku Bahagia" nyanyian daripada Melly and "Aku, Dia & Kamu" daripada sebuah band yang hangat seketika tulu iaitu Diva Diteruskan pulak ngan band "mazur". Band yang nie lak menyampaikan lagu "kamu" dan lagu ciptaan dorang iaitu "atila". Sedang hangat ktrong menantikan bittersweet, kami dipersembahkan dengan band yang terakhir iaitu "metal cruez". Dorang nie menyampaikan lagu "Memburu Impian dari otai lame Kazaa" dan "Kaca Mata".

Tak lame lepas tu ktorg buat encore Bittersweet.. Bittersweet (termasuklah aku heheheh) Keluar lah warga Bittersweet yang best. Dorang check sound dalam mase beberape minit. Ktorg dah tak sabaw melihat Pijie yang sempoi dan segak malam tuh bersama band mate nye yang hesom-hensom belaka... Dorang sgt lah sporting,h ampir kesemua lagu dalam album dorang dinyanyikan. "Sith" model dalam cover album pon ada datang. Hahaha. Memang syok abes la. Dorang nyanyi 8 lagu dari 10 yang ada kat dalam album taw wahhhh gile gempak la Bittersweet nie dah mcm wat konsert lak tapi memandangkan mereka sgt hebat sape peduli??. Hahaha. Semua org yang lain gak enjoy giler ngan persembahan dorang. Disamping tue gak, cd album dorang ada dijual time Battle Of The Band tue. Best kan,the last but not least,

Selepas selesai melayan lagu bittersweet maka telah dimeterai la keputusan pemenang bagi Battle Of The Band taun 2008 .Muke sorang2 excited yang menanti keputusan tuh termasuklah aku heheheh last keputusan nye :

1st- Band : Metal Cruez
Song : Memburu Impian dan Kaca Mata

2nd - Band : Mazur
- Song : Erkkk lupa laaa sowie - sowie!!

3rd - Band : 1x2
- Song : Camelia dan Rock You

Memang patut lah Metal Cruez menang. Dorang memang berbakat. Time yang ktorg suke bile yang si kaum hawa menjerit.." Bittersweet, we love you"(termasuk la ko kan??? hahaha) hahaha... best laaaa... Dorang pon enjoy ngan kitorg. Habis malam tue dalam pukul 11.30malam la lebih kurang. So ape yang aku lihat pada Battle Of The Band kali banyak sambutan la termasuk band-band yang bertanding ini menandakan persaingan baik untuk Local Scene kita ye takk.. korunk jugak leh download video semasa Bittersweet perform dalam format 3gp ok..sowie coz quality kurang laa..maka kami akan mmperbaikinye dan mmberi yang terbaik lepas nieee hoooyeahhhh..." - Sekian saje dari Tqah RoWx.

Bittersweet- Capital E (3gp) DOWNLOD
Bittersweet- Going Into The+Big Black Hole (3gp) DOWNLOAD

Kepada semua jgn lupa join komuniti retro9 di Friends@Mimi klik sini untuk joins dan dan jgn lupe add kami di myspace dan jadilah orang pertama mendapat info retro9 melalui email untuk melanngan secara percuma klik sini

Disediakan oleh Tqah Rowx Tqah Rowx
Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Kid&Xera

Kid&Xera-5 orang anak muda yang berasal dari 1 tempat yang same iaitu di Bandar Baru Selayang. Mulanya hanya suka sekadar memenuhi masa lapang dengan jamming disana sini bagi melengkapkan jam jam keidupan sebagai seorang remaja yang minatnya mendalam ke arah musik. Melihat kepada bakat mereka ,brader Pojie owner studio jamming F.G.i di tempat mereka telah memberi cadangan dan pendapat untuk membuat lagu sendiri "yela asyik main lagu cover jer,xbest jgk kn... so terhasil la Funky Wacky.. tu first song k'org la yg di buat oleh Kid iaitu bassist K'n'Xera sndri"

Bermulanya Funky Wacky menandakan sesuatu perubahan apabila ramai rakan - rakan mereka yang minta lagu baru untuk didedengar maka terhasilah sebuah lagu melayu yanf diberi name Cerita Kita yang telah menaikan name Kid&Xera sebagai sebuah band yang agak disegani. Kid&Xera diangotai oleh Kid@ Nasir selaku pengeluar suara, Nuno selaku guitar, Reza selaku pemeti tali gitar juga, dan Chip selaku tukan ketok .

" Ok pasal nama tu,xde apa2 sebab la cuma makne tu ader la.. Kid n Xera.. Kid tu bermaksud lelaki n Xera tu bermaksud wanita.. hahaha sngnye jer maksud die kan. hehehe.. lg pun Kid n Xera tu adlh nick name bg vokal n bassist kami jgk.. sbnrnye mereka adlah org lama dlm Kid n Xera ni termasuk jga ngan Mr Chip, kira mereka nilah yg m'cipta Kid n Xera... skang line up Kid n Xera 5 org jer,Kid,Xera,Chip,Nuno n Reeza" jawab si Nuno bila die ajukan soklan berkenaan name band mereka.

Mereka juga tak sangka lagu malayu mereka yang bertajuk Cerita Kita itu telah membawa naik name Kid&Xera .Kerana lagu itu hanya dibuat untuk kawan di Selayang sahaja tapi ianya telah dibawa arus permodenan sehinggakan ianya telah merebak ke seluruh Tanah Melayu dengan cepatnya " tapi skang kira kredit bg kami jgk la sbb lgu tu kami di kenali.. kira local scene kiter pn dh best la sbb semua support kan" kate Nuno kepada crew kami

"Perancangan nk masuk radio,kami x t'fikir lgi sbb lirik lgu yg x bape sesuai kan.. tapi klau lepas nie, apa slhnye kan. hehehehe.. kire perancangan tu adela jgk.. tgk la cmner nnt kn.. rancangan kami wt ms t'dkt ni just nk tightkn perfomance kami jer,yela dlm scene ni mesti main live kn,xkn nk minus one plak kn,kelakar la plak,kire kami ni pn masih bru lg kan. so byk bnda yg nk kne blajar lg jangka pnjg kami nk b'karya smpai bler2 yg bleh la"( banyaknye "kan" si Nuno nie hehehe), ape kate Nuno tu betol jika difikirkan. Ada diantara mereka adalah student dan ade yang bekerja cuma Nuno yang telah bekerja

Kid&Xera akan meng riliskan Ep mereka yang bertajuk Cerita Kita pada bulan 6 or awal bulan 7 nie, so ape lagik stanby tok serbu mereka ok , " kire ni first e. p kami la. dlm e. p tu termasuk lgu lama kami la funky wacky n cerita kita.. dlu kami just rekod tuk kwn2 dgr jer.. dlm e. p ni ader 5 lgu t'msk 3 lgu baru dan 2 lgu lama.. kire kami bru kuar studio la ni.. skang tgh dlm proses la nk packing sume.. nk dptkn cd k'org sng jer.. nnt bler dh siap k'org akn ltk no contact kt page myspace k'org n setiap gigs yg k'org main k'org akn bw skali la k"

"kenangan ngan band mates.. hmm xdela yg special sgt,sbb kami ni semua kwn sjk kecik so phm2 je la kn.. hehehehe.. kire ssh sng b'sama la. hehehehe.. lastly pada yg nk knl ngan k'org knl jer.. k'org bknla rockstar sgt,k'org just juangkan muzik yg k'org rasa best bagi semua tu je.. nk knl kami lwt la myspace. com/kidxera .. add la kmi d cna. k.. k'org konfom lyn pnye.. ok psl lgu,k'org dh download kt page myspace k'org,so bleh terus dgr la kt cna ok.. lastly k'org kid n xera jgk nk says thanks yg x t'hingga sbb korang nk review psl band k'org.. thanks byk2 kpd semua retro 9 ok!!!klau ader apa2 msg je k'org k... a'kum.."

Jika ade mane- mane organizer yang ingin memberi peluang untuk Kid&Xera perform di gigs boleh kontek mereka di Myspace klik sini untuk ke myspace mereka ok.Jadilah orang2 pertama mendapat info tentang Retro9 melalui e-mail korunk klik sini untuk melanggan secara percuma..jgn lupa juga add kami di Myspace dan kami baru sahaja lancarkan Retro9 Komuniti klik sini untuk ke Retro9 Komuniti..Terima kasih tak terhingga kepada Kid&Xera juga kerana sudi luangkan masa bersama kami.."Thx we will support u guys"
Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Pesawat

Pesawat- Ni bukan calang- calang pesawat,nie pesawat pengebom yang paling hebat di Malaya nie..Mereka nie cool dan sgt sempoi apabila ditanyakan beberapa soklan tentang Pesawat.
Mari kita lihat apa yang kami temui didalam P-E-S-A-W-A-T.Pesawat pada mulanya mereka nie kawan baik dari sekolah yang sama Jipie, Mann, Niezam Camel mereka selalu la melepak tgk bola,main foosball masa dok gile main foosball tu la kenal dgn En. Kudux .. (pada masa tu jipie, mann dan
camel ade band masing masing dulu..tapi tak berape nak jadi, kudux pun mase
tu main tuk False Opus). "Lepak punye lepak..citer pasal musik..terasa nak buat band baru tapi
band yg lain dr band yg lain..lama jugak perah keringat nak main konsep ape..last last kitorg buat prinsip mainnnn jeee..jamming punya jamming, maka terhasillah lagu pesawat yg konsepnya sukar dikenal pasti"(kire macam alien ke?hehehe jgn marah nooo).

Mesti ramai yang tertanya-tanya kenapa pilih name Pesawat??kami kat sini pun tertanya kenapa mereka pilih Pesawat sebagai name band mereka " Nama Pesawat. kitorg pilih bnyk nama tapi decided on Pesawat atas sebab : Pesawat ni boleh terbang tinggi..kiranya band ni jadi sebagai pengangkutan utk kitorg bawakan musik kitorg ke seluruh dunia (insyaAllah). dan kitorg boleh bawak passengers skali terbang dgn musik kitorg. Selain dari tu ..Pesawat dipilih sebab nama tu cam garang. Cam pesawat pejuang..Pesawat yg langgar bangunan kasi hancor!(Pesawat Malaya tak macam tuh kan?)..dan juga kitorg nakkan nama Melayu sbb dah bnyk sgt band nama omputih". Begitulah ceritanya,maka terjadilah Pesawat.

"Sekarang kitorg tgh leka membuat EP pertama kitorg...title dia belum lagi dipilih. Pastu ..target masuk radio lah lagu ..pastu main gig bnyak bnyak! dan bermain musik dgn lebih jitu lagi.. maksudnya.. buat musik yg lebih sedap dan best,ok..kitorg dah release kan dua demo ..satu release betul (ni dah abis print..takde lagi dah) satu internet release (yg ni kitorag
letak je kat myspace, amp ..bg orang dgr..link ade kat bawah..)so..cara nak dapatkan ..email kitorg..kat pesawat@bluebottle.comkitorg emailkan demo lagu tu...Pastu sekarang ni kitorg dalam proses pembikinan first EP yg lebihelok sound quality dia.. lebih bagus rakaman nye dan lebih sedap..lagunya.. :)" ,jawab mereka apabila ditanya tentang EP dan demo mereka..sape sape yg berminat leh contact Pesawat ye!











Semua orang ade hala tuju mereka masing masing tapi bagi Pesawat mereka akan melihat pada sambutan terhadap EP mereka yang bakal diriliskan tidak lama lagi."orang suka la lagu kitorg..kalau boleh masuk radio..kasi langgar itu lagu lagu GARUDA(Garuda yerr??hehehe moga2), kenangan mereka nie memang hebat apabila tali gitar putus,dah la putus dua gitar pulak tu dan mereka takde gitar spare " kitorg ingat nak accapella dah masa gig tu ..panik jugak takde orang nak bagi pinjam gitar ...nasib baik ade awek cun bg pinjam gitar..maka dapatlah kitorg terus perform..selain dari tu..dapat open utk Monoloque (Loque butterfingers) punya showcase atas jemputan En.. Loque yang bijaksana.

Seperti biasa Retro9 tetap dengan servey kami yang slalu kami tanyakan pada band-band tentang lagu melayu VS lagu english..apa kata mereka? " main lagu melayu pun boleh hot kalau kena lenggok dia sebenarnya bukan masalah bahasa. Masalah pembawakan lagu tu sendiri. kalau kita pandai bawak lagu melayu tu cara kita..maksudnya nampak kesedapan lagu tu dari segi komposisi dan dinamik lagu tu..insyaAllah bahasa tak menjadi masalah. tapi bnyk band kita..berharap..main lagu omputih boleh pegi jauh ..sampai amerika nun ..plan tu sebenarnya
bagus jugak tapi kena berpijak di bumi yg nyata la sebab orang barat tu mana support orang asia.kita je yg sebok dgr lagu diorang tapi jadikan reference la nak buat lagu sebagai variety lagu kita....jadi ..ape yg kita leh buat conquer Asia dulu...pastu langgar orang barat!(kaki langgar gak depa nieee..jgn langgar orang kat jalan dah lerrr)

"Akhir kata kepada peminat musik indie...support semua band local yg ada ..kalau kita tak support sape lagi? pastu jgn la support satu band je ..support semua..kalau tak bnyak, sket sket pun takpe dan kurangkan hasad dengki serta ketidak puas hatian kat sesuatu band..kita kena
bangunkan sama sama...ROCK TERUS samana sama ..dan selalu layari www.myspace.com/pesawat utk updates kalau ade show and gig nak invite pesawat boleh bgtau melalui Myspace atau email. Terima Kaseh banyak banyak kat korang di Retro9 sebab sudi interbiu kitorg" Sama-sama Pesawat kami kat sini pon nak ucapkan terima kasih kerana sudi diinterviews di Retro9 kami harap nie bukanlah kali pertama dan terakhir kita bertegur sapa kami harapkan yang terbaik dari Pesawat..Pesawat memang Roxw

Kepada semua jangan lupa add kami juga di [Myspace] dan jadilah seperti mereka-mereka yang lain untuk mendapat info Retro9 terus ke mail anda [klik sini] Special thanks for [Afiefufefo],[TqaH rOw]&[Nabil] untuk reviews ni!!THX!

Baca Sepenuhnya Artikel Ini!

Butterfingers


Butterfingers-Bukan lagi nama yang perlu gemba gemburkan kerana ade yang menganggap mereka nie sebagai "legends".Dengan musik grunge yang mereka bawa dapat memikat hati anak muda untuk mengikut jejak langkah mereka selaku band grunge negara kita.

Source : www.royalbutterfingers.net

Loque, Kadak dan tiga rakan mereka iaitu Cop, Ayul dan Bobo berusia 14 tahun dan bersekolah di Kolej Melayu Kuala Kangsar pada 1991. Fitrahnya seperti remaja lain, muzik memang banyak memberi pengaruh utama sebagai medium untuk merehatkan fikiran atau lebih tepat untuk melepaskan geram.

Lima remaja itu nyata mempunyai minat mendalam bukan daripada sekadar mendengar muzik tetapi mereka mahu menghasilkan muzik mereka sendiri.

Loque's Tail- Itulah nama awal kumpulan mereka dan setiap sabtu serta ahad, kelima-lima remaja itu akan keluar dari asrama dan ke pekan Kuala Kangsar untuk "Jamming". Zai Am Studio di Kuala Kangsar menjadi saksi kepada aksi Loque' Tail dengan lagu heavy metal mereka. Ketika itu lagu Metallica seperti Ride The Lighting, Master Of Puppets dan Fade To Black menjadi pilihan mereka.

Pada tahun 1992 pula menyaksikan minat mereka semakin mendalam dan mereka mengakui album kedua kumpulan grunge popular dunia Nirvana yang berjudul Nevermind melahirkan inspirasi yang begitu utuh.Setahun selepas itu Loque'Tail sah bergelar sebuah kumpulan Punk. Kalai menyertai kumpulan itu setelah Cop dan Bobo berundur. Mereka hanya tinggal berempat dan tidak lama kemudian Ayul pula mengundur diri. [selanjutnya

Intervies bersama Butterfingers by Fadhil [www.butterfingers-kembali.blogspot.com]

"Pandangan tentang projek album terbaru KEMBALI yg bakal diterbitkan dari segi teknikal rakaman dan pemasaran,yg dilihat menggunakan pendekatan lebih D.I.Y?"

"KEMBALI adalah satu album 'sunshine'. Ia adalah cermin kepada album 'STD',contohnye tajuk lagu "Kabus Ribut' dlm album Kembali ialah Terus Terang. Senang cerita Selamat Tinggal Dunia vs Kembali.Kami merakamkan album ini distudio Kings menggunakan teknik digital.Kebanyakannya adalah trial and error dan sedikit experimental. Semua audio tracks/layers disimpan dlm harddisk. kami juga menggunakan drum pad disebalik penggunaan drum set betul. Rakaman mengambil masa 10 hari 10 malam, 24jam berkurung didlm studio tiap2 hari pada bulan August tahun 2007. Rekod paling cepat satu album pernah disiapkan oleh Butterfingers." [selanjutnya]

Source : www.gua.com.my

Segala kesilapan semasa era album ‘Selamat Tinggal
Dunia’ dahulu tak akan diulangi lagi,” kata gitaris utama dan pencipta lagu itu tentang kegagalan komersil album bahasa Malaysia pertama mereka pada tahun 2005.

Video muzik bagi lagu “1000 Tahun (Mahu Hidup)”, yang pertama Butterfingers sejak keluaran klip “Cuai” dan “Nyilu (Hidup Makan Tidur Mati Muzik)” tiga tahun lepas, boleh ditonton di YouTube bermula hari ini. Single ini akan diikuti oleh keluaran single kedua, “Terus Terang”, di bulan hadapan. Single ketiga “Merdeka” ataupun “Bebas”, akan dikeluarkan selang satu atau dua bulan berikutan itu dan single keempat akan muncul pada 1 Jun sebelum rilisan album penuh ‘Kembali’.

Menurut Emmett pula selaku vokalis utama, muzik Butterfingers kali ini jauh lebih mudah didengar berbanding muzik mereka yang lepas.

“Kami telah memudahkan Butterfingers,” ujarnya ringkas. “Dari segi lagu – konsep keseluruhan ‘Kembali’ adalah ‘lagu rakyat, daripada rakyat untuk rakyat’.”

“Album baru (ini) adalah satu kesinambungan daripada apa yang kita dah buat selama ini,” tambah Kadak (gitar bass) pula. [selanjutnya]

Butterfingers-1000 Tahun(Mahu Hidup)



Mari kita lihat apa kate mereka tentang Butterfingers :

retro9Mr Archyd - Pembaca Retro9

Apa kate Mr Archyd?

" buter fingger bertapak sejak awal tahun 1997 lagi...band ini bleh di kata kan antara lagenda ahli muzik bawah tanah ter awal pada masa itu...

huhu..."

retro9

Nerdluck-Bands
Apa kata Nerdluck?
" butterfingers telah membaya revolusi grunge di msia walaupun ada yang seangkatan dengan mereka tetapi butterfinger telah menunjukkan irama grunge di msia diterima masyarakat...dengan penampilan album pertama beliau 1.2miligram, butterfinger telah mencuit hati segelintir peminat music grunge di msia."

retro9

Jon-Unlce Auntie Society
Apa kata Jon??
" they absolutely rox.. aku mmg proud la ngn dorunk cuz slain music diorunk rox,dorunk pun rox dlm knowledge n study. butterfingers sndiri ahli2 dier blh kate semua dr mckk(malay college kuala kangsar) yg terkenal cuz melahirkan ramai cendiakawan n pemimpin malaysia.dorunk gak skg kalo aku xsilap,tgh further study kat oversea..jd aku rase semua band indie patut follow cm dorunk..kiter xnk band kiter hanya pandai music,but kiter nk dorunk also pandai in subject..bru org leh salute..kalo semua band follow cm aper yg butterfingers buat aku leh caye,semua org akan mule berfikir n ckp band indie is clean,n absolutely rox with knowledge..dorunk mmg legend..slain sbb dorunk ni pandai dlm pelajaran,dorunk gak pandai men music..
n disebabkn name butterfinger,makin ramai band2 indie yg dlu dikenali ngn underground band,telah melonjak naik ke permukaan stream cam o@G,gerhana ska cinta,the acab,hujan,meet uncle hussain,bittersweet n so on..butterfinger telah mencipta kelainan dlm music malaysia n merupakan titik contoh kepda kebanyakan band dlm malaysia..so that why they r prove to called as malaysia's legend band of malayneum~!

Photobucket

Dish-Band
Apa kate Dish?
"mmg depa band lagend la..
sbb kalo nk diikotkan aku sendiri pon mula dengaq dan jmmg lagu butter waktu zaman sekolah dulu..blh dikatakan byk band yg mula2 start main muzik..lagu butter mesti ada terselit utk dimainkan sebagai cover..hahaha..sebab abang2 bttrfgers mmg best la..tp kalo nk katakan dish mcm btter mgkin x la..sbb aku x blh jadi mcm emmet,x blh jadi mcm louqe,kadak or kalai..sbb masing2 antarea depa ada keistimewaan depa..tp kalo butter tu sebagai pengaruh dalam muzik dish ...mmg ada la..hahahahha..kalo blh kami pon nk jd mcm depa..hahaha.."

retro9

Bunga Indierare-Pembaca Retro9
Ape kata Bunga Indierare
"Butterfingers RoWx"

retro9
Bubblegum-Band
Apa kata Bubblegum?
"butterfingers ialah band paling relevan dan ber-mesej, sesuatu yg sangat fresh dan realistik di dlm scene yg balik2 asyik nak 'dansa' dgn 'pesta' jer ni"

Huh..kami pon rase Butterfingers mamang layak untuk memengang title "Legends"

Jgn lupa add kami di Myspace dan jadi pembaca e-mail kami!


Baca Sepenuhnya Artikel Ini!