Retro9

Malaysian Indie Band Resource

Malaysia Indie Band Info

Thanks Korang!

Thanks korang singgah blog R E T R O 9,soo kiteorang galakan korang untuk subscribe sebagai mail reader,supaya korang tak terlepas info-info yang terbaru dari kami.KLIK SINIuntuk subcribe,jgn lupa untuk verify e-mail ok!

RETRO9 CREW

Korang Ade Info?

Korang ade info?nak share ngan Retro9 dan orang lain? hantarkan ke mayoegg@gmail.com ataw buzz kami di Myspace kami

RETRO9 CREW

Rabiyas

Salam..firstly kami nak mintak maaf la coz lambat sgt nak reviews crite-crite terbaru yer la agak busy nak exam nie macam-macam nak buat otak pon dan pening..didalam kekusutan itu kami terus mencari band-band akhirnya terjumpa dengan Rabiyas.

Rabiyas nie bermula dengan 3 orang je,yang cuba main musik tatkala masa lapang tanpa
Apex@Syafiq. Berlandaskan influence seperti Butterfinggers dan juga band2 indie dr luar spt The Strokes,Libertines, mereka saja berkongsi minat dalam muzik..then in june 2007,Apex join ktorg..kira sng ckp,Rabiyas ni benar-benar wujud sejak jun 2007

Nama Rabiyas sendiri diberikan oleh basist mereka Hadi, "mksudnya,lebih kurang ke arah kegilaan ke arah sesuatu...harap kami dpt berikan sesuatu dlm industri muzik malaysia di masa akn dtg.. :)"


Heheh Win2 seorang gadis?agak tertarik dengan itu kami pon terus la tanye kat Rabiyas nie..apesal win2 dulu pondan ke??hahah (main nak tekan jek ko nie mayo) "tp dia seyes bukan pondan weh...hahahahhadia wanita asli...huhu winwin tu sbnrnye syg hati si Nafis...ntah nape dia jd minat gila kt budak tuh..n now dah rasmi awek dia kot..hehehesume lirik dlm lagu tuh mmg ttg dia..hehehehehe" wahhh bereksperimentasi dengan awek sendiri bagus..Nafis maap ahehehh

Rabiyas demo punya pasal korang dah rilis demo kan??leh kasi info pasal demo tuh??dari segi lagu,lirik(sape cipta)ngan cam mane nak dapatkan?? "owh...ok2...ktorg ks tau skarang gak..hehehe demo tuh title simple..YEAH!!! membayangkan ktorang enjoy masa siapkan demo tuh... time ramadhan lak tu...eheheheheh nasib baik ktorg dpt sound engineer yg sng cite...
AG n Dukegong HUJAN...thx kt diorg...lagu dan lirik sumenye hasil dr idea gitar utama,nafis...
dia setelkan,then ktorang discuss balik ttg melodi.. so sume bergantung dr dia lah..
demo ktorang slalu jual time gig..klu nk pos bole,tp skarang sume bz gila..so xdpt nk tunaikan pmintaan korg la...sori pd yg mntk pos tp xsmpai2...heheheheh korang dtg la gig,confirm demo ada...da bli demo,leh sing along ngn ktorg skali..br meriah beb..hehehe"

setakat nie korang dah ade bape lagu?? "owh..rahsia beb....mcm korg dgr kt page,de 2 je..
dlm demo,ade 4..so nk dgr lg dua tu,bli demo la..cm xpaham lak..hikhik
tp klu nak dgr yg laen2,dtg gig beb.....hehehehehe.. bkn mahal pn tket...xsmpai 50 hengget..heheh"











kenanngan manis korang dan kenagan pahit korang bersama rabiyas mesti semua orang mau taw punya? "owh...cmne ek..xtpkir la bnda2 cmni...tp klu nak kata manis,bila crowd enjoy ktorg pform..tu mmg ktorg apie gila...hahahaklu pahit tu,klu crowd duduk n xnjoy ktorg pform...
sedeyh gila beb...huhu"

apa yang korang mahukan dalam musik korang?? "benda ni sume tpulang pada lead kami...
sumenye idea dia...lagipun ktorang masih study..so xleh nak push sgt dlm muzik..
melainkan apex.dia da sambung bisnes bapak dia...hehehehehe pe yg penting,ktorang enjoy apa yg ktorg wat dlm muzik, and crowd pn enjoy ape yg ktorg sampaikan..
br gempak...."

ape pendapat rabiyas sendiri bile ade band2 ambik bende2 terlarang sebelom show?? " weh..gila pe..tak payah kot...tak perlu..bikin cenget otak je...huahuahua tp tpulang la pd individu...da tau benda tu dilarang,gi ambik watpe...sendiri pikir,...tp harap maklum...RABIYAS CLEAN melainkan DUNHILL 14 je....pow rokok pn rabiyas amalkan..so klu korg lepak ngan ktorang,
lagi baek korg simpan,jgn tunjuk lagak,letak atas meja..nanti tau2,si apex kuar ayat,OKOK SBATANG!!!hahahaha...." (samalah ngan mayo cilakak..abis rokok)

pandangan&harapan korang utk "local scene" kita "owh..da macam m.nasir aku ni korang soal...hehehe(agagaggaga..skali skala takpa) ape yg ktorg harap,sume orang kt m'sia nih bukak mata n minda..jgn benci or kutuk sesuatu band tanpa kenal diorang..pada ahli muzik kt m'sia,jgn marah lagu indon byk dputarkan kt m'sia..diorg mmg bagus..tp kita perlu cipta lagu yg lg hebat dr diorang..so sume kena unite lah...ape sound pn,kita kne support each other..br jd gempak..
tengok macam band second combat n hujan..diorang xbyk bsuara,tapi da pon ke luar negara...
biar diam,tapi berisi..cipta sesuatu yg lagi baik dr material luar,bukan blame material luar..
huhu...conclusion,support each other..br bole jadi hebat..."

"pada korang yg lum kenal,harap try dgr dulu karya ktorang..dapatkan stuff2 kami d setiap gig..
xmahal beb..kami xpaksa korang mnat rabiyas,tapi ktorg harap korg dgr lagu kami,n dtg dlu d gig2 kami...then br nilai...kritikan membina dperlukan,bukan kritikan membabi buta...
penting tuh...."

pape nak contact,juz log on kt www. myspace. com/rabiyasyeah or
contact terus manager kami di http://www. myspace. com/eimorizuka

thx pada korang sbb sudi temubual kami..
kami berbesar hati dapat bersoal jawab ngan anda sume..
thx so much..
support our locals!!

dr mira(manager)
nafis
hadi
azrul
shafiq

thx...

Rabiyas



Trimas Rabiyas coz layan kpale otak senget kami ok..harap bukan stakat ini aje pertumuan ini maybe korang ade info baru inform2 la kami okeyh!kalo korang nak info terus ke mail korang klik sini dan jgn lupa add kami di myspace klik sini tok add

See Other Related Post:



2 Feedback:

  1. Anonymous said...
     

    rabiyas..band mana nie ek??dowang asal mane?

  2. Mayonise said...
     

    hallloww anonymous..mereka asl melaka !! ;p hang tuah malieee

Post a Comment