Retro9

Malaysian Indie Band Resource

Malaysia Indie Band Info

Thanks Korang!

Thanks korang singgah blog R E T R O 9,soo kiteorang galakan korang untuk subscribe sebagai mail reader,supaya korang tak terlepas info-info yang terbaru dari kami.KLIK SINIuntuk subcribe,jgn lupa untuk verify e-mail ok!

RETRO9 CREW

Korang Ade Info?

Korang ade info?nak share ngan Retro9 dan orang lain? hantarkan ke mayoegg@gmail.com ataw buzz kami di Myspace kami

RETRO9 CREW

Bila Tong Cat bermuzik

Bila Tong Cat berkarya semua pasti teruja..kerana tong cat boleh bermain muzik.Tapi nie berbeza kerana ianya telah bertukar ke nama english iaitu Paint Bucket.

Pada 2005, kurtTEEN (Abdul Rahman bin Zainan), and his KLCC collegemate, K-tone (Hasnol Ridhuan bin Sharudin), discovered they had a passion for music that went beyond the usual rounds of gigging and jamming sessions. Forming what was then known as kurtTEEN's Tail , kurtTEEN and K-tone, together with a few KLCC friends, started producing their own material, with the hopes of making a name for themselves in the Malaysian music scene. It was while jamming in Nilai during 2005 at Pumpkins Studios that they bumped into sharoll, who was there jamming (as bassist) with his band at that time, Emblank. Impressed with what he saw, K-tone challenged sharoll to a jamming showdown', after which they mutually decided to join forces, skills and creativity, to form their own band, and brand of music. Paint Bucket was officially born by the end of 2005, ready to take Malaysia by storm.
line-up :
PB 2005~2006 = kurtteen + k-tone + sharoll
PB 2007 = kurtteen + k-tone + mizal + zaki
PB 2008 = kurtteen(voice/guitar/computerize) + k-tone(drum/voice/percussion) + sharoll(bass) + mint(guitar/voice)
konsep melodi lebih ke alternative+grunge+punkrockkonsep dan liriknya lebih kepada hubungan manusia ngan Tuhan,manusia ngan family,manusia ngan kehidupan n manusia ngan manusia..

Paint Bucket adalah istilah bahasa inggeris kalo diterjemahkan dalam bahasa ibunda maka terhasil la Tong Cat yang bakal mewarnai rumah korang." paint bucket (tong cat) ni adlh kate sastera syok sndiri,ktorg ingin tong cat yg padat walaupn diketuk x brbunyi,ktorg xnk jd tong cat yg diketuk brbunyi kuat tp kosong.. ktorg bkn band penghibur atau sexy,ktorg nk motivate n mmberi pendengar cat utk mewarnai hidup dorg sndiri.." gitulah cerite mereka..

Yang best tentang Paint Bucket nie mereka semua berasal dari selatan "Gergasi Merah Kuning" Kurteen,Shahroll dan K-Tone dah bekerja cuma Mint masih meneruskan perjuangan sebagai seorang student yang baik hehhehe..

Paint Bucket baru je mengriliskan 1st demo mereka yang best tentang demo mereka nie full made in house heheh semua kerja-kerja penghasilan ini dibuat sendiri dari A-Z "ktorg wat kt umah je.. nk ke? bleh tp blanje ktorg rojak mee dlu.. hihik!" dan 4 mangkok cendol tok crew Retro9 heheh gile mee rojak kot depa niee..enak sungguh rasanya!.......

Hari demi hari,kritikan demi kritikan cam biase le orang-orang kat luar sane mesti dok pikir yang buruk aje bile skali pandang orang berkarya di label indiependent mesti pikir yang buruk aje sedangkan ramai yang educated ambik contoh terchantek la Loque-Butterfingers.. "pendapat ktorg,kite xde hak nk menilai sesape,yg ckp tu sume umpama "kumbang cantik brwarne-warni,namun tetap penggemar tahi,itulah lumrah hidup bende brnafas,menilai setiap kejadian"(cam lirik lagu ktorg Glow in the rain)" huyooo ayat mane tuh broo cam best jek .Sebut pasal lagu "Glow In The Rain" ade orang kate penyumbang suaranya seorang wanita??betol ke?? korang wat conclusion sendiri dengan dengar lagu nie okeyh!!mane?ala gi myspace mereka laa

"bg ktorg bahse dlm lagu ni bkn hot x hot,mmng lagu2 mlayu market kt mlaysia je,tp cmne band2 indon,siam,jepun,filipina n lain2 mmpu bwk bahse dorg dlm music global.. contoh cam band Sigur Ros(iceland),Rivermaya(filipina),Loso(thai) n lain2,bleh hidup dlm international even byk lagu2 dorg dlm bahse dorg.. bahse xpe sgt,melody n motive tu penting.. ape2 pn bahse mlayu kite kene bela.. !!" betol gak yerr!!semakin hari semakin banyak pendapat yang kuar korang wat la hipotesis sendiri!

Paint Bucket



Isu drug pon x lari gak dalam bab ke 19 nie ye la ade jek orang nak wat isu sedangkan takde ape-ape ade plak yang kate "dowang ambik drug nak kasi serak suara baru screamo" cam tuh pon ade? Paint Bucket plak kate? "maybe die amik dadah psl die ade kanser kot.. hehe bende ni x patut la kn,ktorg rase kene wat urine test sblom prform.. yeaa!!" lagik dasyat,ambik ko sampai kanser pon melekat..

"skang ni masyarakat dh mula trnadah n menerima hakikat yg di bwh tanah lbih bgus.. n industry kita perlu sedar perubahan amat dperlukn,xde lg zaman pop,masa makin brkembang n kite perlu mncari saiz baju sendiri (identiti)." penerimaan orang luar sekarang dah makin diterima setelah beberapa kemunculan hebat name-name seperti Hujan,Bittersweet,Meet Uncle Hussain dan Estranged yang memang AJL nie dah bukak bijik mata dan halwa telinga dorang ke arah itu!

Sebot pasal Ep balik,Paint Bucket tak spread kat market lagik,kalo korang jumpe tuh cetak rampok la jawabnye dan skang nie mereka tengah wat promo bersama band Rock N Roll John "gpn ktorg produce sndiri so skang ktorg bru wat 50 unit je (kire experiment la),next time we'll keep it real beb.. " wokeyhhh kami tunggus!!Perancangan mereka tok mase akan datang nak terus mencari pengalaman dan teruskan berexperiment dengan memebuat pembedahan ke atas lagu lagu mereka "join mane2 gigs n battle,n kumpul material.. yehaa ariba anggre2!!" hahaha korang nie memang happy tol la..barulah warna warni citra Local Scene hehehhe!!

Lawat Paint Bucket di links beriskot :
www. myspace. com/pbkingdom
www. i-bands. net/paintbucket
www. paintbucket. altpro. net
www. friendster. com/paintbucket
paintbucketkingdom@yahoo. com

"thanks 4 hear+feel+touch us, even if it hurts.. cari la 'aku' dan kau psti menjumpainya,tp trsembunyi.. jgn lupe singgah myspace.com/pbkingdom tok merawat halwa teling korang assalamualaikum.. "jgn lupe plak korang add Paint Bucket dan add kami juga di myspace klik sini untuk add n lagik satu klik sini untuk subscribe sebagai penerima manfaat melalui mail yang kami hantarkan !Peace!terus langgar!

See Other Related Post:



3 Feedback:

  1. Anonymous said...
     

    this band're so cool..huhu
    i luv PB!!

  2. Mayonise said...
     

    yeahhh everybody love PB hehehh :)

  3. diana said...
     

    lagu glow in the rain tu best laa..stim je dgr huhuu,leh dptkan liriknya?

Post a Comment